Veckans ord v. 46

Övningen är skapad 2023-11-13 av StinaJohansson123. Antal frågor: 8.




Välj frågor (8)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • konservativ judendom Inriktning där man vill ha kvar så mycket som möjligt av de judiska traditionerna, och man följer judiska regler och lagar. Men man menar att Toran måste tolkas i den tid man lever i.
  • liberal judendom Inriktning där man försöker anpassa sin tro till dagens samhälle. Man menar att det viktigaste är inte traditioner och regler utan att man försöker vara en god människa. Det är inte obligatoriskt att följa alla regler för kosher och sabbat utan att var och en kan välja hur man vill göra.
  • ortodox judendom Inriktning som håller fast vid gamla judiska traditioner och regler och inte tolkar den judiska läran på ett nytt sätt. Man måste man följa reglerna i lagen noga och inte ändra dem. Man följer reglerna för kosher och sabbat mycket noga. Exempelvis kör man inte bil eller tänder lampor under sabbaten
  • ultraortodox judendom Inriktning där man är särskilt noga med att följa alla regler och inte ändra någonting, man tolkar inte den judiska läran på ett nytt sätt. De använder gammaldags kläder och lever på ett gammaldags sätt, ofta avskilda från det övriga samhället.
  • Antisemitism Fördomar, hat och diskriminering mot judar.
  • Diaspora innebär att en grupp människor som tillhör en religion eller ett folk lever utanför sitt ursprungliga område och i ett land där de flesta tillhör en annan religion eller ett annat folk.
  • Getto En stadsdel där det endast bor en viss grupp människor som ofta är isolerade från omgivningen.
  • Förintelsen Det folkmord som nazisterna utförde 1933-1945 på drygt sex miljoner judar och ca sju miljoner andra människor.

Alla Inga

Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/veckans-ord-v-46.11797398.html

Dela