TENTAMEN

Övningen är skapad 2025-02-20 av Roxenna123. Antal frågor: 24.




Välj frågor (24)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • Tolkningsföreträde Inom socialt arbete handlar tolkningsföreträde om vilken aktör som har rätt att definiera och tolka en individs behov, problem och rättigheter. Exempelvis kan socialtjänsten, en socialarbetare eller andra myndigheter ha tolkningsföreträde när det gäller hur en klients situation ska förstås och vilka åtgärder som ska vidtas. Soc har makt
  • Autonomi Rätten att bestämma över sitt eget arbete, sitt egna liv.
  • Evidensbaserad praktik. Evidensbaserad praktik, ebp, inom socialt arbete handlar om att systematiskt använda bästa tillgängliga forskningsresultat för att informera yrkesutövning. Det innebär att socialarbetare baserar sina beslut på vetenskaplig forskning, sin egen professionella erfarenhet och klientens individuella behov och preferenser, man använder sig av mallar som mätinstrument
  • New Public Management NPM är en reformstrategi som har påverkat hur offentliga organisationer, inklusive socialt arbete, styrs och organiseras. Den här modellen är inspirerad av privata företags ideer om effektivitet, resultatstyrning och kundorientering.
  • Doxa Doxa är de oskrivna regler, rutiner och föreställningar om vad som är rätt och fel, normalt och onormalt. Doxa i socialt arbete innebär de oskrivna normerna och reglerna som styr hur socialarbetare agerar. Doxa formar hanlingsutrymmet
  • Handlinsutrymme Handlingsutrymme inom socialt arbete innebär den frihet en socialarbetare har att agera inom de ramar som organisationens uppdrag, lagar, riktlinjer och traditioner sätter. Det handlar om att göra val baserat på både professionell kunskap och personliga värderingar samtidigt som man beaktar klientens behov och de organisatoriska förutsättningarna.
  • Människobehandlande profession Människobehandlande professioner, som socialt arbete, handlar om att möta individer och göra värderade bedömningar utan att det finns tydliga rätt eller fel. Deras uppdrag är att hjälpa klienter samtidigt som de ska tillgodose statens och samhällets intressen.
  • Gräsrotsbyråkrat Socialarbetarrollen som står i direkt kontakt med en klient är gräsrotsbyråkrat. Det är gräsrotsbyråkratens uppdrag att knyta samman medborgarens behov med organisationens uppdrag och förena dem så att båda parter uppfattar det som rätt och riktigt.
  • Goffmans dramaturgiska perspektiv Goffman talar om begreppen frontstage och backstage för att beskriva hur människor visar upp olika delar i samspel med andra människor.
  • Socialt medborgarskap Det sociala medborgarskapet handlar om att varje individ bör ha tillgång till grundläggande rättigheter i samhället, såsom socialt skydd och välfärdstjänster, utan att behöva känna sig förödmjukad eller beroende.
  • Sociala rättigheter Sociala rättigheter handlar om de rättigheter som syftar till att säkerställa alla människors grundläggande välfärd och skydda dem mot social och ekonomisk utsatthet. Det handlar om rätten till exempelvis hälsovård, utbildning, bostad.
  • ”People-processing technologies” Den här typen av teknologi används av organisationer för att kategorisera och hantera människor genom att ge dem olika diagnoser eller klassifikationer.
  • “People-sustaining technologies" Organisationerna som använder denna teknologi fokuserar på att bevara sina klienters välbefinnande och välfärd, utan att försöka förändra individen eller något annat. Exempel på sådana organisationer är försäkringskassan, hemtjänsten.
  • “People-changing technologies” De organisationer som använder denna teknologi strävar efter att förändra människor för att öka deras välbefinnande. Målet är att individen ska utvecklas eller förbättra sina förutsättningar på något sätt.
  • Produktiv makt Produktiv makt handlar om att skapa möjligheter och bidra till att forma och utveckla individer och samhällen. Denna form av makt används inte för att kontrollera utan för att möjliggöra positiv förändring, skapa ordning och främja social utveckling. Ex empowerment.
  • Repressiv makt Repressiv makt handlar om kontroll, undertryckande och tvång. Det används för att begränsa individens frihet och möjlighet att agera. Denna makt leder ofta till att individens handlingsutrymme krymper och kan skapa orättvisor och förtryck. Ex tvångsvård
  • Motmakt Motmakt inom socialt arbete handlar om att individer eller grupper utmanar den makt som socialtjänst, myndigheter eller samhället har över deras liv. Det handlar om att kämpa för sina rättigheter och synliggöra orättvisor.
  • Mikromakt Det handlar om den lilla, ofta osynliga makt vi utövar på varandra i våra vardagliga interaktioner. Inom socialt arbete kan mikromakt synas i hur socialarbetare, genom sina ord och handlingar, påverkar en klients känsla av värde och självbild.
  • Kapabilitetsteori Kapabilitetsteori handlar om att titta på vad människor faktiskt kan göra och vara, inte bara vad de har.
  • Social hållbarhet Social hållbarhet, ur ett ekosocialt perspektiv, handlar om att skapa ett samhälle där alla människor har rättvisa möjligheter och lever bra liv, samtidigt som vi tar hand om vår miljö.
  • Samverkan Samverkan inom socialt arbete handlar om att olika personer och organisationer jobbar tillsammans för att hjälpa dem som behöver stöd. Till exempel kan socialtjänst, skola och vård samarbeta för att ge bästa möjliga hjälp till en person som har flera olika behov.
  • Huvudmannaskap huvudmannaskap innebär inom vilken organisation, institution eller nivå inom samhället som har ansvaret för att tillhandahålla och finansiera sociala tjänster och insatser. Privata org, ideella org, offentliga org.
  • Etiska riktlinjer Etiska riktlinjer är principer och regler som styr hur människor och organisationer bör agera för att säkerställa rättvisa, respekt och moralisk ansvarighet.
  • Intersektionalitet Intersektionalitet är ett sätt att undersöka hur sammanvävda maktrelationer påverkar sociala relationer i olika samhällen såväl som i människors erfarenheter i vardagslivet. Det visar hur kategoriseringar som exempelvis etnicitet, klass, kön, sexualtiet, ålder med mera är relaterade till varandra. Intersektionalitet är ett perspektiv som hjälper oss att undersöka makt och ojämlikhet, hur denna ojämlikhet uppstår genom ett komplext samspel mellan olika sociala maktordningar och kategoriseringar, samt de erfarenheter vi gör pågrund av dem.

Alla Inga

(
Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/tentamen.12454758.html

)