svenska argumantation tal

Övningen är skapad 2023-04-18 av Valenciacicek. Antal frågor: 5.




Välj frågor (5)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • 1 Som de flesta av oss vet har många skolor mobilförbud under lektionerna men vissa skolor har till och med mobilförbud under rasterna vilket enligt mig är helt oförståeligt. Enligt lawline.se står det i skollagen att en rektor, lärare eller handledare får omhänderta mobiltelefoner för att förebygga störningar i undervisningen. Några otroligt smarta skolledare har alltså dragit den helt och hållet logiska slutsatsen om att användandet av mobiltelefoner under rasten stör under lektionerna.
  • 2 Då kanske somliga av er tänker att användningen av mobiltelefoner under raster hindrar en från att socialisera sig. Ifall man är en person som vill ägna sin tid utan mobiltelefonen så kvarstår fortfarande det valet. Dessutom är det väldigt enkelt att socialisera med hjälp av mobiltelefonen. Några bra exempel är att spela in tiktoks tillsammans med sina vänner, spela ett spel som kräver minst en annan spelare eller prata med någon man tycker om.
  • 3 Under hela min högstadie period berövades jag friheten till min mobiltelefon under skoltimmarna så tro mig, jag vet hur det är att gå i en skola där jag inte ens får använda min egen mobiltelefon under resterna. Jag vet hur jobbigt det känns att varken kunna socialisera sig överhuvudtaget under rasterna de dagar mina vänner varit frånvarande eller fördriva tiden på det sätt jag hade behagat. Minut efter minut räknades samtidigt som jag kände en stark längtan till att nästa lektion skulle börja så att lidandet slutligen skulle upphöra.
  • 4 Att tillåta mobiltelefoner under rasterna förebygger även att skolans regler bryts. I alla skolor finns elever som blir så pass rastlösa under rasterna att de bestämmer sig för att hitta på dumheter som att t.ex sätta på brandlarmet eller sparka på dörrar där det hålls lektioner. Telefonerna kan alltså användas för att stimulera dessa människor vilket leder till att de inte känner samma behov av att hitta på sådant. Därmed förhindras även konflikter mellan elever och lärare vilket innebär att detta även resulterar i att stämningen och studieron i skolan förbättras i allmänhet och vem vill inte ha bättre stämning och studiero?
  • 5 Sist men inte minst blir det mycket mer effektivt att nå sina nära och kära eller SOS när man själv eller någon man känner råkar ut för en olycka alternativt om något annat nödläge uppstår snarare än att t.ex ens föräldrar ska behöva ringa till receptionen och att receptionen därefter måste leta reda på eleven bland hundratals andra elever. Enligt sosalarm.se skadar sig i genomsnitt ca 38 000 barn under skoltid varje år så pass allvarligt att de måste uppsöka akutmottagning. Dethär innebär att närheten till mobiltelefonen under raster kan rädda tusentals liv årligen. Bör man verkligen tillåta att elevers liv riskeras endast pga att en orimlig slutsats tagits? I och med detta vill jag uppmana er alla till att stå upp för både ert fysiska och psykiska välmående och därmed kämpa för att alla skolor ska tillåta användningen av mobiltelefoner under raster!

Alla Inga

Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/svenska-argumantation-tal.11506752.html

Dela