Språk scosiologi

Övningen är skapad 2023-09-10 av ViggoP07. Antal frågor: 19.




Välj frågor (19)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • Vad är språksociologi? Språksociologi är hur olika faktorer påverkar vår språkvariation i tal och skriftspråk. Exempel på sådana faktorer är digitaliseringen, geografi, social bakgrund, ålder och kön. Även är det skillnader på vårt språk beroende på situation ex formellt eller informellt samt vår attityd till olika former av språklig variation.
  • Vad studerar språksociologen? En språksociologi studerar hur vi använder språket, attityder till språkbruk, miljöns påverkan på barns språkutveckling, skillnader mellan olika gruppers språk ex klass, kön osv
  • Vad hänger människors identitet starkt ihop med? Människors identitet hänger starkt ihop med deras språk/dialekt. Detta är för att dialekten kopplar ihop vart man är ifrån och sitt sociala umgänge. En persons språk är en identitetsmarkör.
  • Vad påverkar ditt sätt att tala? Det är mycket som påverkar ditt sätt att tala. Det är även olika från person till person. Exempel på faktorer är din miljö, ditt umgänge, arbete, ursprung och även utbildning kan ha med sitt sätt att tala på.
  • Varför har olika grupper i samhället olika sätt att tala? Olika grupper i samhället har olika sätt att tala för att visa vilka som tillhör gruppen och för att visa avstånd från dem som inte är med i gruppen. För att visa gemenskap och för att utesluta andra. Detta händer både medvetet och omedvetet.
  • Ge exempel på "hemliga" språk. Vad var syftet med "hemliga "språk? Exempel på hemliga språk är knoparmoj vilket är språket som sotare talar. Ett annat hemligt språk är månsing som tidigare talades av resande försäljare. Syftet med dessa hemliga språk är att folk som inte tillhör deras grupp inte ska kunna förstå. Det är alltså för att utesluta andra. Även är det för att visa att man tillhör gemenskapen och se vilka andra som även tillhör.
  • Ge exempel på 5 olika språkgrupper och förklara dem. Sexolekt - Hur ditt kön kan påverka ditt sätt att tala. Exempel är hur män ofta pratar faktabaserat medan kvinnor blir mer privata. Kvinnor använder även lyssningsljud vilket är hur kvinnor bekräftar att de lyssnar på någon, till exempel när en kvinna pratar i telefon kan hon "hmm":a med. Kronolekt - Hur åldern påverkar ditt sätt att tala. Alltså att olika åldersgrupper har gemenskap i sitt sätt att tala. Ungdomar använder till exempel ofta ord som äldre inte förstår för att markera dem som "äldre". Sociolekt - Hur ditt språk påverkas beroende av vilken social grupp du tillhör. Man talar om samhällsklasser (överklass, medelklass, arbetarklass). Detta ska man dock vara försiktig att tala om, men det finns skillnader i språk mellan hög- och lågutbildade. Idiolekt - Är ditt eget sätt att tala på. Exempel är att om du levt på samma gata som en person hela ditt liv och ni gått på samma skola så kommer ni ändå tala på olika sätt. Samt ha skillnader i er språkvariation. Detta beror på många faktorer, exempelvis hemmet och umgänge. Dialekt - Hur ditt språk har påverkats beroende på vart du kommer ifrån i Sverige. En dialekt är ett geografiskt avgränsat språk. Inom dialekt finns olika nivåer: Genuin dialekt(talas främst på landsbygden, svårt att först), utjämnad dialekt(avslöjar vilket större område du kommer ifrån till exempel stad eller landskap), regionalt standardspråk(Finns vissa drag i ditt språk som avslöjar om du är syd-, uppsvensk eller norrländsk och även standardspråk(avslöjar inte vart du kommer ifrån).
  • Vilken är grundprincipen när det gäller dialekt? Desto grövre dialekt man talar desto sämre utbildning/social ställning har man. Även om detta inte alltid stämmer så finns det forskning på att dialekt och utbildning har ett samband.
  • Vilka olika nivåer av dialekt finns det? De olika nivåerna av dialekt är genuin dialekt, utjämnad dialekt, regionalt standardspråk och standardspråket. Genuin dialekt: talas främst på landsbygden, svårt att först Utjämnad dialekt: avslöjar vilket större område du kommer ifrån till exempel stad eller landskap Regionalt standardspråk: Finns vissa drag i ditt språk som avslöjar om du är syd-, uppsvensk eller norrländsk och även Standardspråk: avslöjar inte vart du kommer ifrån
  • Varför tycker vi illa om stockholmskan? Vi tycker illa om stockholmskan för att det är ett maktcentrum, både ekonomiskt och politiskt.
  • Varför tycker vi inte lika illa om gotländskan? Skåningar kan tycka mindre illa om gotländskan för att det inte är ett stort maktcentrum. Vi känner oss inte hotade.
  • Vad innebär statusprincipen och solidaritetsprincipen och på vilket sätt hänger de ihop med att en del människor har en kluven inställning till sin dialekt Statusprincipen - är hur man strävar efter att tala en dialekt med hög status ex rikssvenskan för att ha högre inflytande. Solidaritetsprincipen - är hur man strävar efter att prata den dialekten som talas där man kommer ifrån. Strävar att tala som man gör "hemma". För att man känner trygghet och gemenskap.
  • Vilka två varianter av språklig anpassning (ackommodationer) finns det? De två varianten av språklig anpassning är att man anpassar sitt språk till personen man pratar med för att visa respekt och gillande. Till exempel om en skåning pratar med en stockholmare men väljer att utesluta de typiska skånska orden för att stockholmaren ska förstå. Den andra varianten är att man istället väljer att anpassa sin dialekt för att visa ogillande och uteslutning. Till exempel att en skåning pratar med en stockholmare och väljer att tala med grövre dialekt och använda typiskt skånska ord för att utesluta stockholmaren.
  • Vad var det som gjorde att det blev dålig stämning i "Grishalsdebatten"? Det blev dålig stämning för att de flesta skåningarna blev upprörda av många anledningar. Till att börja med så är det dålig stämning mellan skåningar och stockholmare sedan länge av olika anledningar bland annat att skåningar känner sig hotade av att Stockholm är ett maktcentrum. Likasom stockholmare kan känna en känsla av ockupation då Skåne har varit danskt. För att inte glömma att ens dialekt är en stor del av någons identitet vilket betyder att när man hackar på en persons dialekt så hackar man på deras identitet. Därför kan man förstå att skåningarna blev upprörda och att det skapades dålig stämning. Dessutom så hackade inte bara skrivaren på dialekten utan skrivaren hackade på dialekten i Skåne. På det ställe där skåningarna antagligen känner att de har mest "rätt" att tala sin dialekt. Vilket förmodligen förargade skåningarna ännu mer.
  • Nämn tre saker som är typiska för informellt språk. Tre saker som är typiskt informellt språk är slang, dialekt och fyllnadsord.
  • Nämn tre saker som är typiska för formellt språk. Tre saker som är typiska för formellt språk är större ordförråd, kännetecknas av högre grad av tydlighet, påminner om språker vi använder när vi skriver.
  • Vilket av de båda språken (informella och formella) bör du använda i skolan? formella
  • Tänk dig att två personer sitter bredvid varandra på en fest. De pratar inte med varandra först men sakta men säkert försöker de tala med varandra. I början är de lite fientligt inställda till varandra men efter ett par timmar pratar de livligt med varandra. Varför tror du att de först är lite fientligt inställda till varandra? Detta kan bero på många olika anledningar men min första tanke är att de talar olika dialekter. Om det är fallet kan det skapa fientlighet då de inte känner någon gemenskap med varandra utan snarare motsatsen. Speciellt om de båda använder typiska ord från sina egna dialekter är det lätt att känna sig utstött. Det kan även bero på att man hör på språket att man är i olika åldrar, och tänker att man skulle behöva anpassa sitt språk mycket till tex den äldre. Eller att man märker hur man tillhör helt olika sociala grupper på orden de använder och sätten de talar. Tänker att man inte ska ha något gemensamt.
  • Vad är det som kan ha hänt som gör att de slutligen pratar livligt med varandra? Jag skulle anta att de båda personerna har anpassat sitt språk efter personen de talar med. Att de båda då inte känner fientlighet då de känner sig accepterade och respekterade för de anpassar sina språk för att den andra ska förstå. Även kan de ha hittat en gemensam språkgrupp, till exempel en gemensam hobby som de kan prata om. Märker att man kanske har gått samma utbildning.

Alla Inga

Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/sprak-scosiologi.11642427.html

Dela