SO test v.42

Övningen är skapad 2022-10-17 av klarahellstrom. Antal frågor: 6.




Välj frågor (6)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • Berätta kortfattat om sveriges fyra grundlagar. Regeringsformen, successionsordningen, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.
  • Vad är skillnaden mellan representativ och direkt demokrati? Vad är skillnaden mellan representativ och direkt demokrati?
  • Vilka är riksdagens viktigaste uppgifter? Beslutar om lagar. En av riksdagens viktigaste uppgifter är att besluta om lagar, Beslutar om statens budget, Riksdagen beslutar om statens utgifter och inkomster i statens budget, Kontrollerar regeringen, Riksdagen kontrollerar på flera sätt hur regeringen och myndigheterna sköter sitt arbete, Arbetar med EU-frågor.
  • Vilka är regeringens viktigaste uppgifter? Regeringen styr Sverige. Den genomför riksdagens beslut, lämnar förslag på nya lagar och på ändringar i de lagar som redan finns. Ministrarna i regeringen besöker regelbundet riksdagen.
  • Berätta om hur det går till när ett förslag blir till en ny lag. Berätta om hur det går till när ett förslag blir till en ny lag.
  • Vad är offentlighetsprincipen? Alla ska ha rätt att ta del av allmänna handlingar som inte är sekretessbelagda och rätten att närvara vid domstolsförhandlingar och beslutande politiska sammanträden. I allmänhet syftar offentlighetsprincipen emellertid på handlingsoffentligheten.

Alla Inga

Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/so-test-v-42.11206303.html

Dela