Service

Övningen är skapad 2025-04-07 av Ritnarongjeangklang. Antal frågor: 20.




Välj frågor (20)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • Vad innebär konsumentköplagen? Konsumentköplagen är den lag som är till för att göra konsumentköp säkra och rättvisa. Lagen anger vilka villkor som gäller då man som konsument handlar en vara. Dessa villkor är särskilt viktiga då det kanske är så att man får en felaktig vara som man måste reklamera eller då leveransen uteblir eller försenas kraftigt. Konsumentköplagen säger att svenska näringsidkare inte får ge konsumenten sämre villkor än de som står i lagen.
  • När gäller konsumentköplagen? Konsumentköplagen gäller när du handlar varor såsom kläder, möbler, bilar och även livsmedel. Konsumentköplagen täcker även begagnade varor, varor som säljs till sänkt pris, byten av varor såväl som specialbeställningar där man köper någonting som sedan ska tillverkas. Denna lag gäller däremot inte mellan privatpersoner, då man köper fast egendom eller hyr en bostad.
  • När är en vara felaktig? En vara är felaktig när den inte stämmer överens med vad du har avtalat om med företaget, till exempel vad gäller mängd och kvalitet, om bruksanvisning saknas, om företaget inte upplyst dig om detaljer för varan som du borde blivit upplyst om, om företaget har installerat en vara åt dig och installationen är felaktig, om varan är i sämre skick än vad som kunnat förutsättas utifrån dess pris.
  • Om det skulle vara fel på en vara – vad kan jag göra då? Om det skulle vara fel på din vara så kan du kräva avhjälpande, vilket innebär att din vara repareras. Du kan kräva omleverans, vilket innebär att du får en annan likvärdig vara. Du kan kräva prisavdrag eller ersättning för att kunna rätta till felet. Är felet av stor betydelse för dig kan du häva ditt köp, vilket innebär att du får pengarna tillbaka. Du kan dessutom hålla inne så mycket av betalningen som krävs för att det ska fungera som säkerhet för ditt krav. Företaget har däremot rätt att i första hand erbjuda dig att reparera varan eller ge dig en annan likvärdig vara om detta kan ske inom rimlig tid och utan extra besvär för dig som konsument. Du har även rätt till ersättning av kostnader du fått på grund av felet på varan.
  • Hur skall jag göra för att få mina rättigheter tillgodosedda? Börja med att kontakta säljaren och berätta varför du är missnöjd med ditt köp. Om du och företaget inte skulle komma överens så kan man vända sig till sin lokala konsumentvägledare och därefter anmäla till Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) som kostnadsfritt prövar olika tvister mellan konsumenter och företag. Tänk på att det alltid är bra att spara kvitton och andra bevis. Tvisten kan även prövas i en allmän domstol, men domstolen tar då ut en ansökningsavgift och du kan även behöva betala rättegångskostnader.
  • Inom vilken tid måste en vara reklameras? Som konsument kan du reklamera en produkt upp till tre år efter inköpstillfället. Din rätt att reklamera en produkt påverkas inte av den garanti som följer med produkten. Detta innebär att om garantitiden för en produkt är ett år så kan du fortfarande reklamera under ytterligare två år. Du måste reklamera den felaktiga varan inom skälig tid efter det att du upptäckte felet. Det innebär att du meddelar företaget om felet samt förklarar varför du anser att varan är felaktig. Detta måste som sagt ske inom skälig tid – reklamerar du varan inom två månader efter det att du upptäckte felet är du alltid i skälig tid.
  • Vad innebär sexmånadersregeln? Företaget som sålt varan ansvarar för eventuella fel som fanns på varan då du köpte den eller då den levererades till dig. Sexmånadersregeln innebär att inom de sex första månaderna är det säljaren som ska bevisa att felet inte är ursprungligt, utan uppkommit under tiden. Efter dessa sex månader är det du som konsument som ska bevisa att det är ett ursprungligt fel på varan. Företaget ansvarar inte för fel som du själv orsakat, om du till exempel inte följt skötselanvisningarna eller vanvårdat din vara. Konsumenttjänstlagen
  • Varför finns lagen, för vem gäller den? Konsumenttjänstlagen gäller för dig som konsument när ett företag utför en tjänst åt dig. Lagen är tvingande till konsumentens förmån, vilket innebär att ett företag inte får ge dig sämre villkor än de som står i lagen.
  • Vilka krav kan du ställa på en hantverkare? Det finns en rad olika krav som du kan ställa på en hantverkare. Företaget ska till exempel se till att den person som utför tjänsten har rätt kompetens och nödvändig utbildning, att tjänsten utförs fackmässigt – det vill säga att arbetet utförs på ett sätt som normalt skulle förväntas av en seriös fackman eller ett proffs. Företaget måste ta tillvara på dina intressen, samt samråda med dig så att det inte uppstår missförstånd. De måste tillhandahålla material som behövs arbetet om inte annat avtalats, se till att tjänsten inte utförs i strid mot gällande lagstiftning och riktlinjer, informera dig om det skulle uppstå behov av tilläggsarbete under arbetet samt avråda dig från att köpa en tjänst om denna inte är till rimlig nytta för dig.
  • Vad är rimlig tid att klaga inom, på en felaktig utförd tjänst? Om du anser att tjänsten som utförts är felaktig måste du reklamera den. Det gör du genom att meddela företaget när du upptäckt felet. Precis som konsumentköplagen anses det alltid vara inom rimlig tid om du gör detta efter två månader, däremot kan du inte reklamera fel som upptäcks senare än tre år efter det att uppdraget avslutats. Om tjänsten gäller arbete på mark, byggnader eller andra fasta saker kan du reklamera de fel som upptäcks inom tio år efter att uppdraget avslutats.
  • Vilka är de viktigaste delarna i lagen? De viktigaste delarna i lagen för dig som konsument är ångerrätten och den information som du har rätt att få. När du köper en vara eller en tjänst på distans eller utanför säljarens affärslokal har du enligt lagen rätt att ångra köpet inom 14 dagar. Säljaren är skyldig att informera köparen om dennes ångerrätt. Ångerrätten gäller däremot inte för avtal som ingås utanför affärslokaler om det totala priset är mindre än 400 kronor. Det gäller heller inte köp i affärslokaler, du har därför inte ångerrätt vid köp i till exempel butiker. Om du tecknar distansavtal om en livförsäkring eller privat individuell pensionssparande har du 30 dagars ångerrätt. Säljaren är skyldig att ge köparen viss information om varan eller tjänsten innan ett avtal ingås om försäljningen sker utanför butik. Denna information måste vara skriftlig eller via mail om köparen samtycker. Säljaren behöver vidare efter att avtalet ingåtts, skicka en bekräftelse.
  • Vad måste en telefonförsäljare informera om? Vid telefonförsäljning ska säljaren redan i början av samtalet ge dig information om sin identitet samt samtalets syfte. Om man därefter ska ingå ett avtal så måste säljaren lämna ytterligare information till konsumenten före köpet, så som: namn, adress, organisationsnummer, varans eller tjänstens egenskaper, pris och villkor för betalning inklusive skatter och avgifter, villkoren för leverans, förutsättningarna för ångerrätten, rätten till reklamation m.m.
  • För vem och vad gäller lagen? Distansavtal gäller när du handlar varor och tjänster utanför en affärslokal på postorder, från tv-shop, via internet eller av en telefonförsäljare. Hemförsäljning gäller när du ingås vid ett hembesök i din egen eller en annan konsuments bostad. Hemförsäljningsreglerna är även tillämpliga när avtalet ingås på din arbetsplats, på sjukhus, vid konferens, på tåg, i samband med ett evenemang eller på en annan plats där du enbart för stunden befinner dig. Lagen gäller också om säljaren kontaktat köparen utanför affärslokaler men att avtalet därefter ingås i affärslokalen. En ytterligare förutsättning är att det är näringsidkaren som söker upp dig och inte du som söker upp denne.
  • Vad innebär ångerfristen? Ångerfristen börjar löpa den dag konsumenten tog emot varan, inte dagen då varan kom till ombudet. Om du säljer en tjänst börjar ångerfristen löpa dagen då avtalet ingåtts. (Ångerfristen är tiden du har på dig att ångra ditt köp. Ångerfristen gäller från dagen du har tagit emot varan eller har ingått avtal för en tjänst).
  • Vad kan man göra om säljaren inte levererar sin produkt i rätt tid? Det du kan göra förutom att ångra ditt köp är att utkräva leverans, häva ditt köp eller kräva skadestånd. (Konsumenten har rätt att fördröja betalningen. Om den försenade produkten bidrar till att konsumenten drabbas ekonomiskt så kan konsumenten kräva skadestånd.) E-handelslagen
  • När skrevs E-handelslagen? E-handelslagen trädde i kraft 2002 men omarbetas hela tiden eftersom e-handeln ständigt växer och utvecklas och nya situationer som behöver regleras i lag uppstår.
  • Varför har lagen tillkommit? E-handelslagen tar mer sikte på informationssamhällets tjänster och påbörjande och utövande av verksamhet som rör sådana tjänster. Här är det alltså mer fokus på att företaget ställer upp viss nödvändig information till köparen samt att företaget ska ha tekniska hjälpmedel som gör det möjligt för dig att upptäcka och rätta inmatningsfel innan du gör en beställning. Företaget ska också informera om hjälpmedlen och vilka steg du måste gå igenom för att göra en beställning. Ett bra exempel i det här fallet hade kunnat vara när man bokar en flygbiljett på en resesida. Du som köpare ska utan dröjsmål kunna få en bekräftelse med e-post av din beställning och avtalsvillkoren som rör din beställning ska finnas tillgängliga på ett sätt som gör att du kan spara dem.
  • Vad avser lagen? Lagen avser att skydda dig när du handlar varor eller tjänster på internet. Den ställer krav på vad en säljare måste informera dig om och vilka tekniska hjälpmedel som måste finnas tillgängliga när du gör en beställning eller betalar. Lagen gäller både för företagare och konsumenter. För dig som konsument är lagen framförallt användbar när du handlar varor eller tjänster på internet. Denna lag gäller inte behandling av personuppgifter (se personuppgiftslagen) på internet eller spel och lotterier där pengar satsas. Undantaget omfattar inte försäljningsfrämjande tävlingar eller spel som syftar till att uppmuntra försäljningen av varor eller tjänster.
  • När kan en domstol stoppa handeln? En domstol kan stoppa handeln när ett företag har bristande information på sin webbplats eller om företaget säljer förfalskade varor, samt bryter mot andra regler som gäller inom e-handeln. Oftast får säljaren först ett föreläggande som kan ges av konsumentverket. Ett föreläggande är ofta kombinerat med ett vite (böter). Om säljaren inte rättar till bristen kan ärendet tas till domstol. Den vanligaste domstolen för dessa frågeställningar är marknadsdomstolen. Ett antal varor som till exempel alkohol och läkemedel får bara säljas genom vissa kanaler.
  • Vad är säljaren skyldig att skicka till dig omgående efter att du beställt en vara? När du gör en beställning av en vara är säljaren skyldig att utan dröjsmål skicka en bekräftelse till dig via e-post av din beställning.

Alla Inga

(
Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/service.12520693.html

)