Prov epokindelning, Sam

Övningen är skapad 2021-11-08 av Saandraa_K. Antal frågor: 7.




Välj frågor (7)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • Redogör för människans tidiga historia. Vilken tid sträcker sig perioden över? Hur levde människor? Homo sapiens uppstår för ca 100-200 000 år sedan i Afrika. För 60 000 år sedan utvandrar dom från Afrika och sprider sig till resten av världen. Dom levde som nomader, 30-40 personer per grupp, dom var jägare och samlare. För 10 000 år sedan gick dom över till jordbruk.
  • Förklara vad som menas med jordbruksrevolutionen samt de första högkulturerna. Förklara också varför jordbruksrevolutionen är den främsta anledningen till varför högkulturerna uppstod, samt hur människors levnadssätt förändrades i och med detta. Jordbruksrevolutionen var när människan gick över från att vara jägare och samlare till att odla sin mat och bli bofasta. De första högkulturerna kännetecknas av att de levde i samhällen som bofasta med god tillgång till mat. De uppstod för att människor levde tillsammans på samma plats och behövde inte längre lägga lika mycket tid och energi på att jaga och samla för att överleva.
  • De första större högkulturerna brukar kallas flodkulturerna. Redogör för minst en av dessa. Var och när uppstod den? Vad kännetecknar den? Vad bidrog den med till eftervärlden? Sumerernas kultur uppstod i Mesopotamien i mellanöstern ca 3000 år f kr. Den kännetecknas av att det var ett jordbrukssamhälle som uppstod vid vatten. De har bidragit med uppfinningar som skriften, konstbevattning, hjulet och seglet.
  • Redogör i korthet för Greklands och Roms historia samt inflytande över perioden antiken. Vad bidrog de med? Vad lämnade de efter sig? Grekland: Antikens första period. Bestod av små stater som krigade mot varandra men hade en gemensam kultur. Grekland erövrades av Makedonien och Alexander den store ca 300 f kr. Grekerna bidrog med demokrati, matematik och filosofi som man använder fortfarande. Rom: Antikens tredje period domineras av Rom, romarriket växer fram under flera hundra år. Det var en liten stadsstat från början som tog över hela medelhavsområdet. Ca 476 e kr gick det över till det bysantiska riket. De bidrog bl.a. med det latinska alfabetet, politik, kultur och den europeiska identiteten.
  • Redogör för när och varför antiken övergår till medeltiden. Hur förändrades samhället i och med detta? Antiken tar slut ungefär samtidigt som Rom faller ca år 395 e.Kr. Till en början faller gemensamma strukturer för utbildning, vägar, vattenförsörjning och viktig kunskap försvinner. I och med att den centrala makten försvinner splittras regioner som var sammankopplade och folk flyttar från städerna och åkrarna växer igen.
  • Medeltiden har ett rykte om sig att ha varit en hemsk tid att leva i. Presentera exempel som diskuterar korrektheten i detta? Det som kallas de "europeiska olyckorna" var några dåliga saker som hände under medeltiden, till exempel missväxt och svält, invasioner från andra områden som vikingarna och mongolerna. Under högmedeltiden kommer feodalismen och då skapas klassamhället, sen på 1300-talet kommer pesten och dödar en tredjedel av befolkningen.
  • Redogör för vilka processer som gör att medeltiden övergår i tidig modern tid? Hur förändrades samhället i och med dessa? I slutet av medeltiden på 1400- och 1500-talet åker många upptäcktsresande ut i världen och kommer tillbaka med nya idéer och uppfinningar som till exempel krutet och boktryckarkonsten. Dom erövrar också nya landområden och länderna i Europa blir rikare och det skapas starka nationalstater som fortfarande finns till exempel England och Frankrike.

Alla Inga

Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/prov-epokindelning-sam.10692230.html

Dela