okkkk

Övningen är skapad 2022-09-20 av bananisen. Antal frågor: 14.




Välj frågor (14)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • friheter och rättigheter Att alla människor har lika värde och att och att alla har åsiktsfrihet, yttrandefrihet och religionsfrihet.
  • åsiktsfrihet att man får tycka vad man vill och man har frihet att uttrycka åsikter utan statens ingripande.
  • yttrandefrihet man får säga, föra fram åsikter. skriva på nätet vad man vill utan censur eller få straff för det m, m förutom om det handlar om förtal, hets mot folkgrupp, sprid> hot, uppvigling, barnpornografi upphovsrättsskyddat material som du inte äger rättigheterna till.
  • religonsfrihet att man får byta religion eller tro och att man får utöva sin religion genom att tex undervisa, gudstjänst, iakttagande, religiösa sedvänjor elle andaktsövningar.
  • rättsäkerhet Att alla människor är lika inför lagen. Som att bara för att man tex är rik eller sitter i rullstol betyder det tex inte att man ska få mindre eller mera straff om man har gjort samma brott
  • valsystemet alla röster är lika värda, att det är fria val med mellanrum, alla val är hemliga val så du behöver inte berätta för någon vad du röstar på och ingen ska se vad du röstar på, alla röster är lika värda oavsett vad även om du ha mer eller mindre pengar eller om du kan gå eller inte, att det alltid finns mer än är politiskt parti att rösta på.
  • majoritets principen Majoritetsprincipen betyder att förslaget som får flest röster vinner i en omröstning. Minoriteten respekteras och har rätt att kritisera majoritetens beslut. så det som får minst röster är en minoritet och det som får mest röster är en majoritet alltså majoriteten bestämmer.
  • Hur fungerar de svenska valsystemet? Sverige har ett proportionellt valsystem. Det innebär att varje parti ska få ungefär samma andel platser i riksdagen som de har fått röster i valet. Om man tar Vänsterpartiet som exempel här nedan, så ger 28 av 349 riksdagens mandat 8% av platserna och det kan jämföras med de 8% de fick i valet. för att ett parti ska få sitta i riksdagen så måste de ha minst 4% av folkets röster-.
  • Hur fungerar USA:s valsystem USA har ett pluralitets val. Det innebär att varje delstat har ett antal elektorer. Antalet utgår från befolkningsstorleken i staten. När det är presidentval väljer egentligen inte väljarna en presidentkandidat utan man väljer ett antal människor som sen röstar fram presidenten. Om en presidentkandidat får flest röster i en stat så får denne också alla elektorer. Om Kandidat A får 50, 1% av rösterna och Kandidat B få 49, 9 i Kalifornien med 55 elektorer, så får Kandidat A alla 55. De delas alltså inte upp. ‘ För att vinna valet måste man få minst 270 av de 538 elektorerna.
  • ideologiernas slutmål att få det samhället som dem vill ha. När många åsikter och värderingar hänger samman bildas ett system av idéer, en ideologi. En ideologi analyserar hur samhället ser ut och har en utopi, ett slutmål. Sen bestämmer den sig för vilken strategi man ska använda för att komma från dagens samhälle till slutmålet.
  • vilka 4 val har vi i Sverige (bestultsmål) eu= europaparlamentet stat= riksdagen. region= regionfullmäktige. kommun= kommunfullmäktige.
  • vad gör riksdagen Riksdagens viktigaste arbetsuppgifter är att: stiftar lagar = Lagstiftningen Om ett lagförslag får mer än hälften av rösterna i riksdagen så införs eller ändras lagen. Nedan kan man se hur det går till. besluta om statsbudgeten = Statsbudgeten För att Sverige ska fungera måste man se till att det finns inkomster och man måste veta vad man ska lägga pengarna på. Inkomster är de pengar som kommer in genom exempelvis skatter. Utgifter är de pengar som staten ska använda till olika saker. Nedan ser du ett exempel på ett budgetförslag.
  • Vad gör regeringen? Regeringen har till uppgift att: utreda och lämna förslag till riksdagen om nya lagar presentera en statsbudget företräda Sverige i EU-samarbetet verkställa riksdagens beslut med hjälp av myndigheter och förvaltningar ansvara för Sveriges militära försvar och utrikespolitik Viktigare frågor inom utrikespolitiken måste diskuteras med riksdagsledamöterna i Utrikesnämnden.
  • Hur fungerar arbetet i regeringen? Regeringskansliet är den myndighet som hjälper regeringen att göra utredningar och ta fram underlag till nya lagar. Statsministern är chef. För att arbetet ska bli så effektivt som möjligt är regeringens arbete uppdelat på olika departement. Varje departement har hand om olika frågor. De ska genomföra beslut och utreda förslag på nya lagar. På departementen arbetar tjänstemän som är sakkunniga (experter) och de är inte politiskt tillsatta utan arbetar kvar även om regeringen byts ut.

Alla Inga

Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/okkkk.11115822.html

Dela