NO kolväten

Övningen är skapad 2020-12-08 av Piechos. Antal frågor: 17.




Välj frågor (17)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • Kunna namnen på de former av rent kol som finns och vad vi använder de rena former av kol till. Diamant - borra skära, smycken, amorft kol - träkol, fulleren - leder ström bra, grafen - minska friktionen mellan ytor, grafit - blyerts
  • Veta vad en alkan är Kolväte utan dubbelbindning.
  • Kunna de fem första alkanerna och kunna vad vi använder de fem dem till Metan - förbränning för att utvinna energi, etan - förbränning för att utvinna energi , Propan -hushållsbränsle (gasol), butan - ingår i gasol, Pentan - används som lösningsmedel m.m.
  • Veta vad ett mättat och omättat kolväte är och ge exempel En mättad är en med enkelbindning. En omättad är en med flertal bindningar, såsom dubbel eller trippelbindningar.
  • Veta vad biogas är och kunna ge exempel Biogas är en gas som bildas av mikroorganismer vid syrefri nedbrytning av organisikt material.
  • Veta vad ett fossilt bränsle är och kunna ge exempel på fossila bränslen Olja och gas som har bildasts under årmiljonernas lopp. Genom att organiska material har utsatts för högt tryck or värme. Ex. Råolja, gas, kol
  • Veta vad en fraktionerad destillation är Fraktionerad destillation innebär att erhålla en viss vätska genom seperation. Detta görs genom att vätskan upphättas till en viss kokpunkt. Olika fraktioner har olika kokpunktsgränser.
  • Kunna några produkter som tillverkas av råolja Bensin, diesel, flygbränsle, fotogen, asfalt, oljor, gas, smörjoljor
  • Veta varför det är ett problem med att släppa ut fossila bränslen Koldioxidhalten ökar då det bidrar till en ökad växthuseffekt.
  • Veta vad som bildas vid en förbränning Koldioxid och vatten.
  • Veta vad ett biobränsle är Ved, halm, vedpelets m.m. Dessa är organiskt material som bildats under en kort tid. Till skillnad mot fossila brännslen som då har bildats under miljontals år. Men biobränslet anses vara koldioxid neutralt.
  • Kunna ge exempel på biobränslen Ved halm, vedpelets, odling av olika salix grödor m.m.
  • Veta vad en förnybar energikälla är och kunna ge exempel på det vattenkraft, solanläggningar, vågkraft, vindkraft. En förnybar energikälla är något som alltid förnyas (inte tar slut innom åskådlig tid)
  • Veta vad växthuseffekten är och vad som häner När den kortvågiga uv-strålningen som kan ta sig igenom ozonlagret nått marken och är på väg upp igen blir den långvågig stöter de på växthusgaser som när de möts får strålningen att studsa vart som helst inklusive tillbaka som då gör att värmen hålls kvar.
  • Kunna ge exempel på 5 alkoholer och vad vi använder dem till och kunna rita dem Metanol - Träsprit, formalin, läkemedel, färgämnen, lösningsmedel för fetter och hatcher. Etanol - Drickbar alkohol, Propanol - lösningsmedel i bla. nagelack, Butanol - används industruellt som lösningsmedel men kan även användsas som brännsle för bensinmotorer. , Pentanol - framställning av estrar som används till syntetiska smakämnen.
  • Kunna resonera kring om etanol är bättre än bensin Ja, etanol är betydligt bättre. En stor orsak till att etanol är bättre är pga att etanol inte bidrar till växthuseffekten. Jo visst, etanol släpper ut växthusgaser men det går i ett kretslopp. När gaserna tex. går in i trädet så går samma mängd ut igen, då det återanvänds av någon annan naturlig produkt senare. Råoljan som man skapar de fossila bränslena med har varit under marken i miljontals år och när de förbrännas så skapas det koldioxid och vatten som blir överflödigt.Dessvärre finns det även nackdelar som inte är så bra. När man skapar sockerrör, skogsavfall, vete m.m. så krävs det åkrar som man egentligen kunnat odla mat på. Etanol förbrukas även dubbelt så snabbt som bensin, som då är ett stort minus för etanolen.
  • Veta hur människans levnadsvillkor har påverkats av användandet av råolja (se uppgift i classroom som vi gör under v. 43). Hela transportsektorn har varit helt beroende tills nuläget och är fortfarande beroende av det. Men nu börjar det ske nya förändraingar. Övergångar till gas och eldrift. Men även inom den industruella verksamheten har varit beroende av oljaförbränning. Uppvärmning av bostäder har även varit dominierande under större delen vid 1900 - talet.

Alla Inga

Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/no-kolvaten.10129500.html

Dela