musik prov

Övningen är skapad 2023-09-26 av emma12340. Antal frågor: 10.




Välj frågor (10)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • Afrikanska arvet Den afrikanska arvet bygger mycket på rytm och rörelse/dans som hänger ihop med musiken, det är svårt att skilja dem åt. Till skillnad från i västerländsk musik så är det i afrikansk tradition ett mycket större fokus på gemenskap och deltagande.
  • Triangelhandeln I Europa lastar man sedan på nyproducerade kläder och vapen som skeppas till Västafrika. Denna handel kallas för ”Triangelhandeln” och var enormt lönsam för handelsmännen under 17oo och 1800-talet och fick därför en enorm ekonomisk betydelse.
  • Work Songs, call n’ response, livet på fältet Slavarna bar med sig rytmen och sången i fångenskapen. De sjöng när de arbetade, liksom de hade gjort hemma. Men nu var det inte för att de var glada och lyckliga, utan för att arbetet flöt på lite lättare. Dessa sånger kallades worksongs och användes av flera andra anledningar också t.ex. för att kommunicera hemliga budskap till varandra eller att hålla en gemensam puls i arbetet för att ingen skulle råka illa ut.Texterna som sjöngs var nya och anpassade till den nya situationen och det nya landets språk. Men sångsättet var det gamla välkända: en försångare improviserade (hittade på i stunden) och de övriga upprepade eller sjöng tillsammans i refrängerna.
  • Blusens födelse Bluesen började inte ordentligt förrän i slutet av 1800-talet. Slavarnas musik var fantastisk, men det är inte den som vi nu kallar blues. Bluesmusik blandar slavarnas arbetssånger och negro spirituals (slavarnas psalmer) med den afrikanska musik som Afro-Amerikanerna höll fast vid, och den blev därför annorlunda än all annan musik som funnits tidigare.
  • Flytt från land till stad Efter andra världskriget flyttade många afro-amerikaner vidare ännu längre norrut i USA. De flyttade till städer som exempelvis Chicago för att hitta jobb och en mer positiv miljö då livet i södern fortfarande var alltför hårt för den svarta befolkningen.
  • Elektricitetens betydelse I och med denna flytten så utvecklades musiken ännu en gång. För att passa in i stadens tempo och ljudmiljö lade man till trummor och elektricitet användes för att förstärka gitarrer, basar och röster. Stadsmiljön förändrade också rytmerna och tempot i musiken - man började betona 2:an och 4:an i takten och det här blir så småningom också starten för Rock N Roll-, soul- och funkmusik.
  • Genrer & Instrument De hade några olika genrer vilka var: gospel, blues, city blues, country blues, jazz. Inom city blues var det då de började med trummor och elektricitet, förstärkta gitarrer, basar och röster.
  • Blues (Country blues/City blues) Country blues är en folkmusik som görs av människor som har lärt sig att människor inte känner prof. Det blandar också slavarnas arbetssånger och negro spirituals. City blues - Den nya stadsmiljön var ljudligare och snabbare än livet på farmerna i södern. Det betydde att den gamla och lugnare musiken måste ändras för att passa in i detta nya levnadssätt.
  • Negro spirituals (gospel) Melodierna hörde hemma i den kristna kyrkan, men sättet att sjunga på var annorlunda: långsamt och innerligt med djup feeling. Texterna handlade om det som slavarna längtade efter allra mest: befrielsen efter döden och belöningen i himlen.
  • jazz Innan Storyville stängdes ner hade dock en helt ny musikstil hunnit födas där, nämligen jazzen. Jazz är en blandning av blues, country, marschmusik samt europeisk folk- och underhållningsmusik.

Alla Inga

Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/musik-prov.11695891.html

Dela