Marken

Övningen är skapad 2021-05-18 av AnnicaRydkvist. Antal frågor: 15.




Välj frågor (15)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • Mineralpartiklar (söndersmulad berggrund), Humus (förmultnade djur och växter), Luft (små luftfickor i jorden), Levande organismer (bakterier, svampar, djur och växter), Lösta salter (närsalter som växter behöver), Regnvatten (vatten från luften som tar med sig ämnen ner i jorden), Grundvatten, Berggrund (främst granit och gnejs). Vad finns i marken?
  • De består av samma sorts mineraler. Vilken är likheten mellan bergarterna Granit och Gnejs?
  • I granit är mineralerna blandade helt medan de i gnejs ligger i tydliga lager. Vilken är skillnaden mellan bergarterna Granit och Gnejs?
  • Mineraljord bildas när bergarter smulas sönder. Det skedde exempelvis av isen under istiden. Hur bildas mineraljord?
  • Organisk jord bildas när döda djur och växter bryts ner och förmultnar. Hur bildas organisk jord?
  • Bördig jord innebär att den innehåller mycket näringsämnen. Näringsämnen behövs för att växter ska kunna växa. Varför måste det finnas bördig jord?
  • Växter behöver främst joner som innehåller kväve, fosfor och kalium Vilka joner behöver växterna i stor mängd?
  • Exempel på tungmetaller är kadmium (Cd), bly (Pb) och kvicksilver (Hg) Ge tre exempel på tungmetaller.
  • Tungmetaller lagras i kroppen och bryts inte ner. Olika metaller påverkar kroppen på olika sätt. Ex kadmium kan ge benskörhet och cancer, kvicksilver kan ge hjärnskador och bly kan skada njurar. Varför kan tungmetaller vara farliga?
  • Våra skogsmarker försuras genom att vi människor släpper ut föroreningar som svaveloxider och kväveoxider. Dessa ämnen reagerar med regnet och bildar surt regn. Det regnar syra. Detta regn faller ner över våra skogar och försurar dem. Det sker också en naturlig försurning som beror på att barr från barrträd är naturligt sura och när de bryts ner försurar de också marken. På vilka sätt försuras våra skogsmarker (naturligt och mänsklig påverkan)?
  • Surt regn gör att näringsämnena (de viktiga ämnen växter behöver för att överleva) i marken försvinner. Det sura regnet löser upp näringsämnen och för med sig dem till närliggande vattendrag. Skogsmarken blir då både sur och näringsfattig. Vilken påverkan har det sura regnet på skogen?
  • När man skördar åkrarna tar man bort växterna från den plats där de stått och tagit upp en massa näring ur jorden. Om de lämnats på platsen hade de dött och ruttnat där. Då hade näringsämnens de tagit upp kommit ner i marken igen. När man tar bort skörden tar man alltså bort näringsämnena. Konstgödsel innehåller näringsämnen och när bonden gödslar sin åker med gödsel fylls marken på men nya näringsämnen. Varför kör bönderna ut kemikalier (konstgödsel) på sina åkrar?
  • Användningen av konstgödsel innebär att bonden ibland kör ut lite för mycket näring på åkern. När det regnar sköljs denna näring bort av vattnet och kommer ut i våra hav och sjöar. I haven och sjöarna blir det då för mycket näring. Det kan då leda till att det börjar växa en massa växter i sjöarna och haven. Det kan i sin tur leda till att de växer igen. Det kan också leda till att det bildas en massa växtplankton. Dessa kan bilda gifter som är farliga för djur och växter. Ge exempel på problem som användningen av konstgödsel kan medföra.
  • Östersjön är övergödd. Det innebär att den innehåller för mycket näring. När en sjö innehåller mycket näring växter växter mycket. Algblomning innebär att det bildas mycket alger. Varför blir det algblomning i Östersjön?
  • Sverige har sedan 1960-talet minskat sina utsläpp av tungmetaller med 99%. Detta har skett på grund av att man har förbjudit användandet av dem i produkter som batterier och lampor. Man har också sett till att metallerna källsorteras så att de ej kommer ut i naturen. Hur kan vi förhindra att tungmetaller kommer ut i naturen?

Alla Inga

Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/marken.10432595.html

Dela