Konstruktivism

Övningen är skapad 2023-05-09 av cajsasjoqvist. Antal frågor: 10.




Välj frågor (10)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • konstruktivism Kunskap konstrueras och och är ingen avbild av verkligheten.
  • adaption Står för den mentala utvecklingen och delas in i assimilation och ackommodation.
  • assimilation Individen tar in intryck och erfarenheter och integrerar dem i sina redan utvecklade kognitiva strukturer eller scheman. Alltså fylls man på med erfarenheter som har en nära koppling till vad man tidigare vet och känner till. (befintliga scheman).
  • ackommodation Individen ändrar sitt sätt att tänka, de kognitiva schemana omorganiseras. Vi ackommoderar när vi gör erfarenheter eller stöter på sakförhållanden som inte stämmer in med vad vi vet. (nya scheman).
  • ekvilibrium Genom upprepade ackommodationer upprätthålls ekvilibrium (balans, jämvikt) mellan de krav som omvärlden ställer och individernas aktuella förmåga att uppfatta och förstå det som finns och händer i deras omgivning.
  • sensomotoriskt stadium Är det första stadiet en individ kommer in och pågår under de första åren i ens liv. Vi börjar under dessa år upptäcka vår omgivning genom våra sinnen. Det sker en assimilering under dessa år när vi tar tidigare erfarenheter och kopplar dem till nya, exempelvis att gå från amning och börja dricka ur flaska.
  • preoperationellt stadium Det preoperationella stadiet kommer alltså före skolåldern, då logiska tankeoperationer i konkreta sammanhang börjar bemästras. Därför kallas den pre-operationell (pre = före). Utmärkande för barn i den preoperationella perioden är att de tänker åskådligt, konkret, subjektivt, magiskt: en trasa kan fungera som en docka, en låda som en bil. Språket utvecklas snabbt under den här perioden. Låtsaslekar är vanliga.
  • konkret operationellt stadium I de konkreta operationernas stadium (7 till 12 år) har barnet ett inre logiskt tänkande och förstår konservation, omvändbara resonemang (tänkandet är reversibelt)och kan sätta sig in i andra människors perspektiv. Ytterligare har barn i den här åldern en bättre uppfattning om tid, dåtid, nutid och framtid.
  • formelt operationelt stadium Abstrakt tänkande kommer först i de formella operationernas stadium som inträffar vid 12 års åldern. Först nu förstår man begrepp som frihet, demokrati och kärlek. Ofta uppstår i detta stadie ett intresse för att diskutera saker som etik och politik. Enligt Jean Piaget ett stadium (eller en fas) i den kognitiva utvecklingen under tonåren då människor blir allt bättre på att tänka i abstrakta logiska relationer: om A är större än B och B större än C så är C mindre än A; om 8 kilo av något kostar 32 kronor, kostar 2 kilo 32/8x2, eller 32/4 (2 kg som en fjärdedel av 8 kg) alltså 8 kronor. Vi människor kan alltså från tonåren hantera symbolsystem av typen multiplikation och division, addition och subtraktion utan att behöva föreställa oss vad talen står för rent konkret som under de konkreta operationernas stadium och på olika vägar komma fram till samma resultat.
  • transfer positivit/negativt Transfer är när vi överför gammal kunskap om språk till ett nytt språk. Positiv transfer uppstår när ett språkdrag stämmer överens med dess nya sammanhang och negativ när överföringen skett på ett felaktigt sätt.

Alla Inga

Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/konstruktivism.11535476.html

Dela