Kemiprov, inte klar än

Övningen är skapad 2019-09-29 av alicia_larsen. Antal frågor: 9.




Välj frågor (9)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • Atomkärna Atomkärnan är en samling av neutroner och protoner som sitter ihop. Atomkärnor bildar tillsammans med elektroner en atom.
  • Atom Atomerna själva är uppbyggda av tre sorters partiklar. I atomens kärna finns protoner, och det finns neutroner. Omkring atomkärnan kretsar pyttesmå elektroner. Protonerna, som är positivt laddade och elektronerna, som är negativt laddade.
  • Grundämne Ämne som bara består av atomer med samma antal protoner i atomkärnan kallas grundämne.
  • Materia Materia är de fysiska beståndsdelar som universum är uppbyggd av. Man säger att materia är att det är allt som har både massa och volym. Materia finns i fast, flytande och gasform.
  • Kapillärkraft Vattenmolekylerna dras till varandra, och har förmåga att häfta ihop med andra ämnen. Detta syns tydligt när ett smalt glasrör sticks ned under en vattenyta. Vätskenivån stiger i röret, och kraften som drar vattnet uppåt kallas kapillärkraft.
  • Jon En jon är en atom eller molekyl som har en elektrisk laddning. Det vill säga att den inte har lika många elektroner som protoner.
  • Is flyter på vatten Vatten förekommer helt naturligt i tre olika former, gas (ånga), som vätska (flytande) och i fast form (is). När vatten fryser till is tar det mer plats. Det beror på att vattenmolekylerna bildar ett mönster, det vill säga en kristall, där det finns tomrum mellan molekylerna. När isen smälter lägger sig molekylerna lite huller om buller. Då kommer de också närmare varandra. Med andra ord är is lättare än flytande vatten.
  • Polär molekyl Ämnen löser sig i vatten om byggstenarna är laddade eller polära. Opolära molekyler som fetter och oljor löser sig inte i vatten. Polariteten hos ett ämne anger hur stor skillnaden i elektrisk laddning är mellan olika delar av molekylen/saltet. Ett salt, som består av positiva och negativa joner, är polärt.
  • Ytspänning Kraft som gör att en vattendroppen håller ihop. Alla vätskor har ytspänning, vatten är den extra stark. Det tycks som om droppen hålls ihop av en tunn, seg hinna. En likadan hinna blir det på en vattenyta som buktar. Det kallas ytspänning. Ytspänning uppstår mellan vatten och luft. -Den har att göra med att vattenmolekyler är kraftigt polära, och därför kan skapa starka bindningar till varandra. Tack vare ytspänning kan visa djur gå på vattnet, så som skräddaren.

Alla Inga

Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/kemiprov-inte-klar-an.9303260.html

Dela