Kemi prov vt-8

Övningen är skapad 2023-02-14 av arvidsundelin1. Antal frågor: 9.




Välj frågor (9)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • Vilka två typer av jord består marken av? Marken består av mineraljord och organisk jord
  • Förklara begreppen: bergart, sten och mineral! Bergart är blandningar av mineral. Sten är uppbyggt av mineral. Mineraler består av joner.
  • Beskriv mineraljordens kretslopp! Jord spolas iväg till sjöar och hav. Mer och mer jord, sediment, lägger sig på botten och bildar nytt berg under högt tryck. Det nybildade berget kommer till jordytan genom kontinentaldrift och vulkaner. Berget vittrar sönder av vatten eller vind. Ny jord har bildats.
  • Beskriv den organiska jordens kretslopp! Döda växter och djur samlas på marken. Nedbrytare omvandlar dessa till organiskt material med bland annat näringsämnen. Näringen i jorden tas upp av växter som djur äter. Djur och växter dör och ny organisk jord har bildats.
  • Vilka näringsämnen behöver växter? Växter behöver Kväve N, Fosfor P, och Kalium K. De finns i form av olika salter.
  • Hur får växter i sig kväve? I luften finns mycket kväve men växter kan inte ta upp kväve från luften utan kvävgasen omvandlas med hjälp av kvävefixerande bakterier till kväveföreningar i marken, som växterna sedan kan ta upp genom rötterna.
  • Beskriv kvävets kretslopp! Kvävgas i luften används dels för att göra konstgödsel i fabriker och omvandlas av bakterier till kväveföreningar. Konstgödseln sprids på marken Växter tar upp kvävet från marken som djur äter. Djur dör och skiter på marken och kvävet går tillbaka till marken. Dessutom frigörs kväve från marken ut i luften i form av kvävgas
  • Vilka konsekvenser kan konstgödsling få? En positiv konsekvens är att konstgödsling gör att man kan odla grödor på näringsfattig mark och en negativ konsekvens är att det kan leda till övergödning.
  • Vad är övergödning? Konstgödsel som är kemiska föreningar gjort av Kväve, Fosfor och Kalium sprids på marken. De kemiska föreningarna är lättlösliga i vatten och följer med vatten till fel ställen, Nitrater som är salter med kväve i rinner ner till grundvattnet som ofta är dricksvatten och nitrat är skadligt för hälsan. Kväve och fosfor kan också läcka ut i vattendrag, åar, sjöar och hav. Där kan det bli så mycket näring så det börjar växa massor av bakterier och alger. När växterna och bakterierna dör och förmultnar förbrukas så mycket syre att fiskar och andra djur dör av syrebrist

Alla Inga

Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/kemi-prov-vt-8.11417524.html

Dela