Instuderingsfrågor

Övningen är skapad 2023-03-30 av Muawehyouseff. Antal frågor: 26.




Välj frågor (26)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • Puja Det är en term som finns både i buddhism och hinduism och det är en andakt som kan genomföras ensam eller med andra i ett tempel.
  • Karma Det är en stor faktor som avgör vart du hamnar i ditt andra liv.
  • Samsara Det är namnet för det eviga kretsloppet.
  • Moksha Det innebär slutmålet alltså bli befriad från återfödelsen.
  • Yoga Det är en disciplinerad metod att uppnå frälsning.
  • Brahman Det är källan till all skapelse inom hinduismen.
  • Atman Kärnjaget, även känt som själen, anses vara varje människas eviga natur.
  • Ahimsa Det är det icke-våldsamma, medkännande helandet av alla levande varelser.
  • Asket En person som ägnar sitt liv åt andlig praktik och sökandet efter upplysning.
  • Guru Det är en andlig lärare eller mentor som förmedlar kunskap och visdom till sina elever.
  • Brahminer Den är den högsta av de fyra kasterna inom hinduismen, brukade vara präster, lärda och utbildare.
  • Santana Dharma Hinduismen eller den eviga lagen.
  • Reinkarnation Det är när du dör och återföds och själen flyttar till en ny kropp efter döden.
  • När, var och hur uppstod hinduismen? Hinduismen uppstod ur Induskulturen som uppstod kring dagens Indien och Pakistan. Det uppstod 1500 innan kristus.
  • Vad är Jnana-yoga? Det är yoga som alltså vetenskapens väg är den hinduiska frälsnings vägen som kräver att anhängare förstår den underliggande sanningen bakom Gud och universum. Det som krävs för att uppnå detta följer de lärorna i de vediska skrifterna. Dess huvudsakliga fokus är att förstå verkligheten och sanningen i universum och mänsklighetens plats i det.
  • Vad är Karma yoga? Det är yogans handlingens sätt som är vägen till frälsning, utför din plikt varje dag. Det är genom att utföra handlingar som är i linje med Guds vilja och din kast kommer du att skapa bra karma. Den som har bättre karma du skapar, desto närmare är du frälsad. Karmayoga är också känd som den hårda vägen att nå frälsning.
  • Vad är bhakti-yoga? Det är yoga som är förvaltningens väg är den väg för att älska Gud över allt annat. Denna frälsningsväg lär dig hur du upplever kärlek till Gud och hur du kan njuta av den mystiska glädjen att vara med honom. Det är det mest populära och populära sättet att frälsa eftersom det ger mest personligt tillfredsställande. Bhakti Yoga lär ut att Gud är den enda möjliga frälsningen och att det är viktigt att älska Gud över allt annat.
  • Ge exempel på viktiga skrifter inom hinduismen. Berätta kortfattat vad dessa skrifter handlar om. Det finns många olika skrifter inom hinduismen. De mest kända är Upanishads, bhagavad Gita och Vedas. De tidigaste hinduiska böckerna, Upanishaderna och den erbjuder lektioner om den mänskliga själen och dess koppling till Gud. En av hinduismens mest vördade texter, Bhagavad Gita är uppdelad i 18 kapitel. Veda är de tidigaste religiösa texterna inom hinduismen och betraktas som gudomliga uppenbarelser.
  • Man kan beskriva hinduismens föreställning om Gud som både panteistisk, polyteistisk och monoteistisk. Förklara! Hinduismen har en unik tro på Gud som är polyteistisk, monoteistisk och panteistisk. En grundläggande tro på hinduismen, polyteism säger att det finns många olika gudar, var och en med sina unika egenskaper. Monoteism är en annan viktig del av hinduismen. Det betyder att den troende tror att det bara finns en Gud, som har många olika former, inkarnationer och namn. Panteism är en mer modern tolkning av Gud som menar att Gud är hela universum, som är både odelbart och urskiljbart.
  • Berätta om gudarna Brahman, Vishnu, Shiva, och Ganesha. Den största guden eller den universella andra känd som Brahman är närvarande i allt. Universum bildades av det som är bortom allt, det som är både manifest och icke-manifest. Den mest välkända guden inom hinduismen, Vishnu, anses vara den högsta varelsen som upprättar och upprätthåller rättvisa. Shiva är vördad som barmhärtighetens och medkänslans gud och är känd som pånyttfödelsens och förändringens gud. Ganesha, ibland kallad Ganapati, är glädjens, insiktens och intellektets gudom.
  • Vilken syn har hinduismen på livet efter döden? Det är att de kommer återfödas och deras mål är att undan komma återfödelsen.
  • Vilken syn har hinduismen på materiella ägodelar? Hinduismen har en negativ syn på materialistiska idoler och menar att det är dåligt att bli sammanflätad med dem. Enligt vissa är materiellt oseriöst ett hinder för andra riktade framsteg och kan resultera i missbruk, njutning och fokus på det jordiska för att leta efter den andra upplysningen.
  • Beskriv skillnader mellan män och kvinnor inom hinduismen? Inom hinduismen finns det inga grundläggande skillnader mellan män och kvinnor när det gäller deras andliga potential eller själsliga utveckling. Båda könen uppmanas att sträva efter att nå högre medvetandetillstånd genom olika vägar, såsom yoga och meditation. Men i praktiken har traditionella könsroller gett upphov till sociala och kulturella ojämlikheter. Kvinnor kan ha begränsad tillgång till utbildning, ekonomiskt oberoende samt religiösa eller rituella roller. I vissa delar av Indien tolererades också hedersrelaterade våld som drabbar kvinnor.
  • Resonera om för-och nackdelar med den hinduiska tanken om att olika människor har olika dharmas, dels för en enskild individ och dels för ett samhälle. Fördelar: - Samhällen som medvetet utvecklar definitioner för olika dharmas kan skapa en starkare enhet eftersom människor inom dessa grupper har gemensamma värderingar och mål. Nackdelar: - Konceptet med separata dharmas kan användas för att rättfärdiga sociala hierarkier där de högre klasserna eller grupperna anses ha "högre" eller mer gud-inriktadedharmas, vilket kan orsaka diskriminering och ojämlikhet inom samhället.
  • Hur kan man använda grundtankar inom hinduismen båda att för att försvara och förkasta kastväsendet? Hinduismen är en mångfacetterad religion med olika tolkningar och sätt att praktisera den på, vilket gör det möjligt för människor att använda dess grundtankar både för att försvara och förkasta kastväsendet. För de som vill försvara kastsystemet kan man hänvisa till tanken om karma (lag av handling), som säger att ens handlingar i det här livet kommer påverka deras nästa liv och så vidare. Detta innebär en tro på hierarki mellan individer baserat på tidigare gärningar eller “godhet”, vilket skulle kunna rättfärdiga kastsystemets upprätthållande.
  • Ge exempel på hur hinduismen präglas av både tradition och förändring. Förklara samhällsförändringarnas påverkan på könsrollerna. Hinduismen präglas av både tradition och förändring genom att de grundläggande trossatserna är oföränderliga, men tillåter tolkningar som kan anpassas efter samhällets förändrade behov och värderingar. Samhällsförändringar har påverkat könsrollerna inom hinduismen. Tidigare var patriarkala normer vanliga, där män hade högre social status än kvinnor och det fanns begränsningar i kvinnors möjligheter att studera eller delta i vissa religiösa ritualer. Men med inflytandet från feminism samt modernisering har traditionella könsmönster utmanats och ändrats över tid.

Alla Inga

Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/instuderingsfragor.11486796.html

Dela