hjärnan

Övningen är skapad 2023-04-05 av lbergval. Antal frågor: 47.




Välj frågor (47)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • Vad svarar hormonsystemet/nervsystemet för? Hormonsystemet svarar för de långsamma förändringarna medan nervsystemet svarar för de snabba förändringarna. Exempel, puberteten pågår under en lång tid då det är hormoner som far runt i kroppen. Medan om jag hade fått en stöt av en stolpe, så är det snabba nerver som skickar signaler till hjärnan att det gjorde ont.
  • Vad är det som gör att kroppen fungerar? Det är hjärnan och ryggmärgens samarbete som gör att kroppens olika delar samverkar som en helhet.
  • Vad är centrala nervsystemet (CNS)? Består av hjärnan och ryggmärgen. Dess uppgift är att vara samordnings-, tolknings- och kontrollcentral.
  • Vad är perifera nervsystemet (PNS)? Alla övriga nerver som direkt eller indirekt är kopplade till CNS
  • Vad är och gör sensoriska nerver? De är nerver som går inåt mot ryggmärgen och hjärnan. De tar emot intryck av våra sinnen och skickar dem till CNS för bearbetning.
  • Vad är och gör motoriska nerver? De är nerver som går utåt från hjärnan. Det är de som överför hjärnans och ryggmärgens svar till kroppens olika delar.
  • Vad är och hur fungerar reflexer? Reflexer är samspelet mellan sensoriska och motoriska nerver. Reflexer är snabba och alltid likadana svar på någon form av stimulering, utan att hjärnan behöver bli inkopplad. Sensoriska nerver kopplas direkt till motoriska nerver i ryggmärgen.
  • Vad är en nervcell/ förklara lite om dem. Nervceller är långlivade och följer oftast med oss hela livet. De flesta har tappat sin delningsförmåga så det gäller att vara rädd om dem. De har en hög ämnesomsättning och de är beroende av en ständig närings- syresomsättning. Utan syre lever de endast några minuter, vilket gör att syrebrist i hjärnan efter kort tid ger skador som inte kan repareras.
  • Vad är dendriter? Det är mottagande utskott på cellkroppen. De är som en känselstöt som snappar upp olika signaler från kroppen.
  • Vad är Axon? Axon är ett utskott som lämnar cellkroppen. I änden av axonen sitter ändknoppar som skickar signaler vidare till andra nervceller eller slutstationer som muskler.
  • Förklara lite o nervceller och gifter. Nervceller är känsliga för gifter, speciellt de som löser upp fetter såsom limmer, thinner och lacknafta. Stora mängder av lösningsmedel kan orsaka syrebrist i hjärnan som leder till hallucinationer och ibland medvetslöshet. En bieffekt kan vara hjärtstillestånd då hjärtat rusar för att kompensera syrebristen. Om man utsätts för lösningsmedel ofta, som vid sniffning hinner kroppen inte att lösa ner ämnet. Att sniffa kan orsaka stora hälsorisker såsom skador i hjärnan och nervsystemet, minnesproblem, och sämre muskelkontroll. Njuren tar också mycket stryk.
  • Förklara nervsignalen! Nervsignalen är elektrisk och det beror på koncentrationen av joner. Den börjar i en dendrit och färdas i axonet till ändknoppen. Ändknoppen ligger nära en dendrit på mottagarcellen. Utrymmet mellan ändknoppen och mottagarens dendrit kallas för synaps. Synapsen omvandlar elektriska signalen till en kemisk signalmolekyl som utsöndras i synapsspalten. När signalmolekylen når den mottagande cellen så öppnas jonkanaler där, och en nervsignal uppstår i den.
  • Varför är det bra för hjärnan om du rör på dig? Hjärnan förbrukar ca 20% av din energi och det är viktigt att den får mycket energi för att hålla sig i god form. Konditionsträning är bra eller bara röra sig eftersom att energiomsättningen ökar. Mer koncentrationsförmåga, inlärningsförmåga, minne, omdöme och kreativitet.
  • Vad heter hjärnans olika delar? Hjärnstammen, mellanhjärnan, lillhjärnan, storhjärnan, hjärnbalken, hjärnbarken, thalamus, hypothalamus, hypofysen, hippocampus, amygdala, förlängda märgen och centralfåran.
  • Beskriv storhjärnan Består ytters av hjärnbarken grå substans och innanför barken vit substans. Det är främst i pannloberna som mänsklig intelligens sitter. Storhjärnan består av två halvor, vänster och höger hemisfär, förenade av hjärnbalken.
  • Beskriv lillhjärnans funktion! Koordinationer av muskelrörelser. Alkohol stör lillhjärnans funktioner, både balans och talförmåga.
  • Beskriv hjärnstammens funktion! Styr grundläggande överlevnad funktioner såsom andning, blodtryck, vakenhet och sömn och filtrerar sinnesintryck.
  • Beskriv och förklara höger och vänster hjärnhalva. Höger hjärnhalva styr kroppens vänstra sida medan vänstra hjärnhalvan styr kroppens vänstra, detta beror på att nervbanorna korsas i förlängda märgen. Vänstra hjärnhalvan dominerar hos de flesta då de arbetar främst med språk och tal, och med att lagra information. Den högra halvan arbetar istället mer med tredimensionella former, därför rumsliga funktioner. Man brukar säga att vänstra uppfattar orden du hör medan högra ger den en betydelse. Skillnaderna är mycket små och de kommunicerar flitigt med varandra.
  • Beskriv och förklara vad thalamus gör! Svar: Sköter förmedlingen av information mellan olika delar av hjärnan.
  • Beskriv och förklara vad hypothalamus gör! Svar: Kopplat till det autonoma nervsystemet och det endokrina systemet.
  • Beskriv och förklara vad hypofysen gör! Svar: Hormonbildande körtel
  • Beskriv och förklara vad hippocampus gör! Svar. Viktig för inlärning och minne.
  • Beskriv och förklara vad amygdala gör! Svar: Ett viktigt centrum för känslor. Hanterar larmberedskap, känslor som rädsla och vrede samt inlärning och minnet av känsloladdade händelser
  • Beskriv och förklara vad hjärnbalken gör! Svar: En tjock bunt av nervtrådar som kopplar samman hjärnhalvorna
  • Vad är sinnen egentligen? Sinnen är resultatet av specialiserade nerver i PNS såsom syn, hörsel, känsel eller har aktiverats. Nervcellerna skickar signaler till CNS , när signalerna har bearbetats i hjärnan, det är då vi blir medvetna om intrycket. Fysisk skada i en kroppsdel existerar alltså bara i hjärnan.
  • Vad menas med hjärnans tolkning av sinnesintryck? Att vi också ibland luras av hjärnan. De olika intryck som vi tar emot tolkar den genom att jämföra med vad vi tidigare upplevt eller känt. Vi känner, ser och hör vad vi vill , inte vad vi egentligen känner, ser och hör. Detta är ett stort problem när vittnen ska beskriva en händelse. En stöld sker på några sekunder och vittnen kommer förmodligen svara olika på det dem såg eftersom alla har olika fragment av händelsen i minnet som hjärnan kommer försöka göra begripliga och till en helhet.
  • Varför behövs sömn? Under sömn så återhämtar kroppen sig. Cellernas förråd fylls på, skador repareras och nya celler bildas i snabb takt genom celldelning. Hormonet melatonin är det som gör oss sömniga och det bildas naturligt när det är mörkt.
  • Berätta om sömn och sambandet med minnen Under sömn bearbetas alla de intryck som du lagrat som fragment under dagen. Minnesfragment som är viktiga permanentas och de som döms som oviktiga suddas ut.
  • Förklara de olika stadierna i sömn! Det finns fem stadier med rem sömn inräknad Stadium 1- Insomnandet. I gränslandet mellan vakenhet och sömn är vi medvetna om omgivningen, men bilderna i huvudet tappar mer och mer kontakt med verkligheten Stadium 2- Sömnen är lätt och vi väcks av minsta lilla ljud. Puls och blodtryck sjunker och hjärnans energianvändning minskar Stadium 3/Stadium 4- Djupsömn. Vi är svårväckta. Tillväxthormon bildas i stora mängder. Den första djupsömnsperioden varar ca 30 min innan sömnen blir mer ytlig igen. Människor som går i sömnen befinner sig i djupsömn. Rem sömn- Den första drömperioden kommer efter cirka en och en halv timmes sömn. Puls, blodtryck och andning ökar medan kroppstermostern stängs av. Vi blir växelvarma som grodor och kräldjur. Pannloberna i hjärnan “sover” fortfarande medan övriga delar är aktiva. Man kan tänka sig att alla rörliga sinnesintryck sparas, bearbetas och läggs in i rätt “fack” och att det bildas kopplingar mellan olika minnen. De sinnesintryck vi fått under dagen går liksom bakvägen till mer permanenta minnesplatser.
  • Ögat Ögat styrs av sex muskler som kan rotera ögongloben. Ca 130 miljoner sinnesceller finns i ögonen. Ljus omvandlas till nervimpulser. Ljus med olika våglängder uppfattas som olika färger. Receptorerna på näthinnan kallas för tappar och stavar. Stavarna är mest ljuskänsliga (svart-vitt seende). Tapparna är färgkänsliga (färgseende) och finns som tre typer –mest känsliga för blått, grönt eller rött.
  • Lukt Luktcellerna ligger inbäddade i slemhinnan i näshålans tak. Luktcellerna är omgivna av slem som bildas av speciella körtlar. De gasformiga luktpartiklarna måste först lösas i slemmet innan de kan påverka luktcellerna. När luktcellerna stimuleras av olika dofter uppstår nervimpulser i luktnerven. Informationen leds vidare till luktcentrum i hjärnans tinninglob.
  • Smak Papillerna, med smaklökarna sitter relativt jämnt fördelade över tungan. De fem grundsmakerna är sött, surt, salt, beskt och umami.
  • Vad heter hörselbenen och vad gör dom? Svar: Det tre hörselbenen heter hammare, städ och stigbygel. Ljudvågor som kommer in i örat överförs till innerörat med hjälp av dessa tre ben.
  • Vad gör dopamin? Svar: Dopaminet aktiverar hjärnans belöningssystem och kan reglera exempelvis vårt humör, vårt känsloliv men även vissa muskelrörelser.
  • Vad gör endorfiner? Svar: Endorfiner är det hormon i vår kropp som påverkar vår vilja att sova, äta och dricka. Endorfiner utsöndras även när vi skrattar, stressar eller rör på oss.
  • Vad är acetylkolin? Svar: Acetylkolin är en signal mellan nerver och muskler.
  • Vad är glutamat? Svar: Glutamat är ett signalämne och en aminosyra. Viktigt för hjärnans basfunktioner såsom inlärning och minnet.
  • Vad gör GABA? Svar: Hämmar vissa nervimpulser och dämpar ångest.
  • Vad är serotonin? Svar: Finns i mag-tarmkanalen och reglerar tarmrörelser. Serotonin används också som mättnadssignal.
  • Vad är nikotin och vad kan det göra med kroppen? Svar: Nikotin är en giftig oljig vätska som är ett nervgift. Effekten den kan ge på kroppen varierar lite från person till person, men även hur du får i dig nikotinet har en påverkan. Nikotin kan ge en ökad hjärtfrekvens, högre blodtryck och ökad ämnesomsättning men också försämra konditionen. När man får nikotin i kroppen kan effekten som sagt vara olika. Minskad aptit, att känna sig piggare eller lugnare. Nikotin ger känslan av belöning då när den når hjärnan aktiveras de så kallade nikotinreceptorerna och dopamin utsöndras. Beroende på om man snusar eller röker cigarett som är de två vanligaste sätten att få i sig nikotin tar kroppen upp det på olika sätt. När man röker når nikotinet hjärnan snabbare än via snus, dock stannar nikotinet längre i blodet när man snusar.
  • Vad är alkohol och hur påverkar det kroppen Svar: Alkohol som vi dricker är oftast etanol. När vi får i oss alkohol påverkar det oss i flera steg, beroende på hur mycket vi fått i oss. Steg 1: Små mängder alkohol påverkar dopaminet och endorfiner, man blir “glad” och släpper på spärrarna lite. Steg 2: Glutamat och GABA påverkas och leder till dålig balans, långsamma reaktioner och talsvårigheter, även minnesluckor förekommer i detta stadie. Steg 3: Här dämpas effekten av det centrala nervsystemet, detta kan leda till medvetslöshet, hjärtstopp och andningsstopp. Vid för mycket intag av alkohol under för lång tid kan det ge bestående skador på levern, detta på grund av att levern istället för att ta hand om sina andra uppgifter som att exempelvis bryta ner fett, måste försumma dessa för att ta hand om alkoholen. detta leder till att fett lagras i levern. Om man under för lång tid dricker stora mängder alkohol kan det tillslut leda till en så kallad skrumplever och då är tillståndet kritiskt. Även personlighetsförändringar och hjärnskador kan vara konsekvenser av alkoholintag eller långvarigt missbruk. Pulsen och blodtrycket ökar när du dricker alkohol.
  • Vad är narkotika och vad har det för effekt på kroppen? Svar: Narkotika kan ha både lugnande och uppiggande effekt på kroppen. Det finns tre huvudgrupper. När man har hamnat i ett beroende och försöker sluta kan man få så kallad abstinens. Symptom på detta kan vara kräkningar, darrningar, svettningar , huvudvärk och kramper. Obehaget av att kroppen vill ha tillbaka drogen leder ofta till återfall hos missbrukare. När man tar en drog kan man även få ökad tolerans till drogen. Man måste alltså ta en större dos för att känna samma sak som innan.
  • Vad är de tre huvudgrupperna när man talar om narkotika? Svar: Cannabispreparat, centralstimulerande och opiater.
  • Vad är cannabispreparat? Svar: Cannabispreparat är hasch och marijuana. Det är alltså torkade växter och blad, stammar och blommor från cannabisväxten Cannabis sativa. Till en början kan cannabispreparaten ge en ökad känsla av avslappning och upprymdhet, men efter en tids missbruk blir man oftast mer trött och inåtvänd Det verksamma ämnet i cannabispreparat är THC (Tetra hydro cannabinol) som har hallucinogena egenskaper, är fettlösligt och sätter sig ofta i organ som levern, testiklar och fettvävnad. THC påverkar nervsystemet och missbruk kan leda till nedsatt minne, koncentrationssvårigheter, ångest och depressioner.
  • Vad är centralstimulerande medel? Svar: Centralstimulerande medel är amfetamin, ecstasy, och metamfetamin. Dessa ger ökad aktivitet i det centrala nervsystemet. Ökad vakenhet. Ett missbruk kan leda till att personen verkar onormalt aktiv både psykiskt och fysiskt. Både ecstasy och metamfetamin är varianter på amfetamin. Även kokain och PCP är exempel på centralstimulerande medel.
  • Vad är opiater/opioder? Svar: Opiater är heroin, morfin, fentanyl och oxycontin. De tillverkas alla från opievallmon. De liknar kroppens egna endorfiner. Ger smärtlindring och känslor av välbefinnande. Dessa droger ger snabbt ett fysiskt och psykiskt beroende. Intag av dessa droger kan leda till andningsuppehåll och döden. Heroin, morfin och GHB finns naturligt i kroppen men har framställts syntetiskt. Fentanyl och oxycontin är båda smärtstillande.
  • Vad är lustgas? Svar: Lustgas är en stark växthusgas. Lustgas är hallucinogent, beroende-och berusningsfarmkallande. Kan leda till syrebrist, medvetslöshet, ångest, hjärtproblem och hjärnskador, i värsta fall döden.

Alla Inga

(
Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/hjarnan.11497521.html

)