Externredovisning

Övningen är skapad 2024-03-21 av Ekoem. Antal frågor: 17.




Välj frågor (17)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • Vad fokusera BFL (bokföringslagen) på i redovisningsprocessen? Tar primärt upp frågor kring löpande redovisning samt vilken typ av sammanställning (bokslut) som olika företag ska göra. Innehåller lagregler, som klargör vem som är bokföringsskyldig, definierar begreppet räkenskapsår, förklarar övergripande vad bokföringsskyldigheten innebär och beskriver hur den löpande bokföringen ska avslutas.
  • På vilka tre sätt kan den löpande bokföringen avslutas? årsredovisning, ett årsbokslut, ett förenklat årsbokslut
  • Vad fokusera ÅRL (årsredovisningslagen) på i redovisningsprocessen? ÅRL bygger på EU-direktiv och reglerar formella frågor och värderingsfrågor när en årsredovisning alternativt ett årsbokslut ska upprättas. Fokuserar på regler för att ge årsredovisningen ett innehåll.
  • Dotterbolag? Används om ett företag äger andelar i en juridisk person, tillexempel äger andelar i ett aktiebolag, och genom ägandet erhåller röster som kan användas vid beslutsfattande i företaget (bolagstämma). Om företaget har mer än hälften av rösterna i aktiebolaget kallas det moderföretag.
  • Ägarintresse? innehav av andelar i ett annat företag som är avsett att främja verksamheten i ägarföretaget genom att skapa en varaktig förbindelse med det andra företaget. Minst 20% av kapitalet ska anses utgöra ett ägarintresse.
  • Intresseföretag? Om ett företag har ett ägarintresse i en juridiska person och utövar ett betydande inflytande över dess drift mässiga och finansiella styrning (gäller ej om den juridiska personen är ett dotterföretag eller ett gemensamt styrt företag som företaget samäger). Om ett företag har minst 20% av rösterna för samtliga andelar i den juridiska personen anses det innebära ett betydande inflytande.
  • ÅRL (årseredovisningslagen) ska innehålla... Balansräkning, resultaträkning, noter, förvaltningsberättelse. Större företag ska också innehålla kassaflödesanalys.
  • Överskådlighet (princip förklaras i FAR RedR1)? Informationen i årsredovisningen ska presenteras på ett systematiskt sätt så att den blir lättillgänglig, för en redovisningsmottagare. Samtidigt ska deolika delarna kunna läsas tillsammans. De kompletterar varandra innehållsmässigt.
  • God redovisningssed (Princip i FAR RedR1)? Rättslig standard som bygger på lag, praxis, kompletterande normgivning. Innebär att företaget är skyldigt att följa lag och kompletterande normgivning.
  • Helhetskravet (princip i FAR RedR1)? Om inte tillräckligt med information lämnas i balansräkningen eller resultaträkningen för att dess innehåll ska kunna förstås, så måste kompletterande information lämnas i en not.
  • Rättvisande bild (FAR RedR1)? I normalfallet, om ett företag följer en god redovisningssed så uppnår man detta. Företaget får aldrig avvika från de regler som finn i lagar fr att uppnå detta. Däremot får man avvika, i ytterst sällsynta fall, från råd och rekommendationer från kompletterande normgivare. Då måste företaget lämna in informationen om man att man har gjort denna avvikelse i en not samt ange orsaken.
  • Hur definieras begreppet tillgång i K3? En resurs över vilken företaget har det bestämmande inflytandet till följd av inträffade händelser som förväntas ge upphov till inflöde av resurser som innefattar framtida ekonomiska fördelar.
  • Hur definieras begreppet skuld i K3? en befintlig förpliktelse för företaget till följd av inträffade händelser och som förväntas ge upphov till ett utflöde av resurser som innefattar ekonomiska fördelar. Oavsett om den är kortfristig eller långfristig kommer det i framtiden ge upphov till ett utflöde av resurser från företaget. Det är en förpliktelse som ska regleras i framtiden. En förpliktelse kan vara legal (kontrakt eller är reglerat via lagstiftning) eller informell (företagets agerande).
  • Definitionen av intäkt är? en ökning av ekonomiska fördelar under ett räkenskapsår till följ av inbetalningar eller ökning av tillgångar vars värde eller minskning av skulders värde, som medför en ökning av eget kapital.
  • Definitionen av kostnad är? Det är en minskning av de ekonomiska fördelarna under ett räkenskapsår till följd av utbetalningar, eller minskning av tillgångars värde eller en ökning av skulder värde, som medför en minskning av det egna kapitalet.
  • Definitionen av kriteriet sannolikt är? Det är att något är mer troligt är inte troligt och berör osäkerheten i inflödet respektive utflöde av framtida ekonomiska fördelar som är förknippade med posten.
  • Definitionen av kriteriet tillförlitligt värdering är? Det är att postens anskaffningsvärde ska kunna mätas på ett tillförlitligt sätt. Ofta känner man till det värdet då man köper in varor eller en maskin, men i andra fall måste ett rimligt sådant värde uppskattas. Kan inte det göras så ska det inte heller redovisas i balansräkningen eller resultaträkning. Det kan dock finnas förklarat i notupplysningarna till balansräkningen och resultaträkningen.

Alla Inga

Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/externredovisning.11999977.html

Dela