Celler

Övningen är skapad 2021-08-30 av StinaSjoholm. Antal frågor: 15.




Välj frågor (15)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • Vilka olika typer av celler finns det? Nervceller är de celler som skickar ut signaler i kroppen. Röda blodkroppar är celler som ger syre och järn Epitelceller finns i huden för att täcka ytor, stå emot friktion och stötar.
  • Förklara vad en cell är En cell är kroppens minsta beståndsdel och som bygger upp olika organismer. Alla organismer består av en eller flera celler. Cellen fungerar även som ett kärnkraftverk som skapar energi. Den hjälper även till att skapa protein, ta emot syre och näring, samt göra sig av med skräp och slaggprodukter.
  • Vilka är cellens gemensamma beståndsdelar? Cellmembran, som fungerar som en hinna, cytoplasma som är vätskan inne i cellen och DNA.
  • Vad menas med homeostas? En konstant inre miljö i balans. För att cellen ska vara i homeostas så behöver den få i sig näring, vatten, syre och värme.
  • Vad är organeller? Är cellens inre organ och var och en har en unik uppgift i cellens maskineri.
  • Cellerna kan dela på sig och det kallas för celldelning. Vilka typer av celldelningar finns det? Mitos – gör en exakt kopia Meios – handlar om könsceller
  • Vad menas med differentiering? Alla celler har ett visst syfte för olika organ, en specialisering.
  • Vad menas med semipermiabelt? Betyder halvgenomsläppligt/halvgenomträngligt
  • Vad är diffusion, faciliterad diffusion och osmos? Diffusion är en passiv transport som transporterar olika ämnen från hög till låg koncentration. Faciliterad diffusion är att det finns olika proteiner som hjälper ämnen som har för stora molekyler för att ta sig in. Osmos också en passiv transport som transporterar vätska från hög till låg yta för att skapa en jämn balans.
  • Vad är en aktiv transport? Det är natrium/kaliumpumpen som kräver energi för att den ska fungera. Den jobbar motströms medan den passiva jobbar medströms. Natrium pumpas ut ur cellen och kalium pumpas in i cellen.
  • Vad betyder fagocytos? Det menas med att cellen äter upp ett ämne som den sedan bryter ner. Det handlar oftast om immunförsvaret.
  • Vad är benign och malign? Benign är en godartad tumör och malign är en elakartad tumör.
  • Vilka är cellens organeller och vad har de för funktion? Cellkärnan är den största organellen och innehåller celldelning och DNA. Mitokondrier är cellens kärnkraftverk och ger energi för att cellen ska fungera. Där skapas även ATP som är en energimolekyl. Lysosomer är cellens renhållningsverk som ser till att ämnen som inte behövs i kroppen bryts ner. Centrioler har med celldelningen att göra och ser till att kromosomerna går åt rätt håll. Golgiapparaten är som cellens förvaringsplats. Dit skickas ämnen som tillverkats av organeller. Ribosomer tillverkar protein som antingen ska användas i cellen eller andra delar i kroppen. Endoplasmatiska nätverket har två delar. En del är med ribosomer som tillverkar protein. Den andra delen tillverkar fetter som även kallas lipider. Vakuol är ett hålrum i cellmembranet som antingen fungerar som ett förråd för ett ämne som cellen kan behöva lite längre fram som den då kapslar in, eller så bryts den ner senare.
  • Vilka två är det metaboliska tillstånden? Anabolism innebär att cellen jobbar för fullt och leder till att kroppen byggs upp. Katabolism är det nedbrytande läget som sker när vi t.ex. är sjuka, haft långvarig stress eller har näringsbrist.
  • Vad är skillnad på aerob och anerob? Aerob är med syre där glukoset förbränns och då skapas ATP. Anerob är utan syre när man använder nödläge för att upprätthålla funktioner i kroppen.

Alla Inga

Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/celler.10499541.html

Dela