Biologi prov OB

Övningen är skapad 2023-12-04 av u2813. Antal frågor: 8.




Välj frågor (8)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • Hjärtats storlek och position? Hjärtats sitter bakom de vänstra revbens spjällen. Hjärtat är också ungefär lika stort som ens egens knytnäve.
  • Beskriv artärer, kapillärer och vener? Artärer är blodkärl som transporterar syrerikt blod ut i kroppen. Vener är blodkärl som transporterar blodet tillbaka till hjärtatä. Kapillärer är små blodkärl som kan vara tunna som hårstrån.
  • Vilka är de 4 blodgrupperna? De fyra blodgrupperna är olika blodgrupperna pga mängden järn i blodet. Blodgrupperna kallas A B AB O.
  • Vad består andningsorganen av? Andningsorganen består av lungorna och luftvägarna.
  • Lilla och stora kretsloppet? Lilla kretsloppet går till som så att syrefattigt blod som innehåller mycket koldioxid lämnar den högra hjärthalvan och åker vidare till lungorna. Vid lungorna lämnar de av sig koldioxiden och får istället syre. Det syrefattiga blodet är nu syrerikt och åker tillbaka till den vänstra hjärthalvan.
  • Vad berättar pulsen om? Pulsen berättar om du har ansträngt dig mycket eller om du är lugn. Pulsen är våra hjärtslag och du kan känna din puls i handleden och under din käkmuskel.
  • Vilken uppgift har de röda blodkropparna, de vita blodkropparna och blodplättarna? De röda blodkropparna innehåller hemoglobin som innehåller järn. De vita blodkropparna skyddar kroppen från bakterier. Blodplättarna hjälper kroppen om kroppen har fått ett sår eller skadat sig genom att bilda ett sorts nät över såren.
  • Berätta hur det går till när vi andas? Lungorna andas först in syre som åker in genom luftstrupen och ner till lungorna. Sedan tar lungblåsorna upp syre. Efter det så lämnar blodet ifrån sig koldioxid till lungblåsorna som vi sedan andas ut. Lungorna innehåller 5 till 6 liter luft.

Alla Inga

Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/biologi-prov-ob.11821884.html

Dela