Biologi NP 2013

Övningen är skapad 2024-04-08 av OliviaSigeskog. Antal frågor: 7.




Välj frågor (7)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • Under jordens och livets historia har ett antal stora förändringar skett. Vilket av alternativen A-D beskriver i vilken tidsordning förändringarna måste skett? Syrgas bildades-Fotosyntes utvecklades-liv etablerades på land, fotosyntes utvecklades-liv etablerades på land-syrgas bildades, syrgas bildades-liv etablerades på land-fotosyntes utvecklades, fotosyntes utvecklades-syrgas bildades-liv etablerades på land.
  • Vid löpning arbetar kroppens benmuskler. Samverkan med andra organ i kroppen är nödvändigt för att benmusklerna ska kunna arbeta. Ge exempel på ETT organ i kroppen och beskriv hur organet bidrar till att benmusklerna kan arbeta. Hjärtat är ett organ och den pumpar blod med syre till benmusklerna.
  • Förklara vad som behövs för att förbränningen ska ske och vad som bildas. Cellerna behöver socker och syre som de förbränner till energi. Vid förbränningen bildas även koldioxid och vattenånga.
  • Vad är klamydia Orsakas av bakterier. Ofta förekommer inga symptom men det kan svida när man kissar. Behandlas med antibiotika.
  • Vad är AIDS? Orsakas av virus. Ofta symptomfri under flera år, men immunförsvaret försvagas. Det finns ingen behandling som botar, men det finns medicin som håller mängden virus på en låg nivå.
  • Vad är gonorré? Orsakas av bakterier. Symptom i form av gulaktiga, illaluktande flytningar, sveda när man kissar och halsont. Behandlas med antibiotika.
  • Vad är kondylon? Orsakas av virus. Symptom i form av vårtor kring könsorganet. Det finns ingen behandling som botar, men det går att frysa eller bränna bort vårtorna. Det går även att vaccinera vissa virustyper.

Alla Inga

Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/biologi-np-2013.12013919.html

Dela