Belma

Övningen är skapad 2022-12-02 av nat_gill. Antal frågor: 30.




Välj frågor (30)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • Vad är sjöbris (är inte landsbris) Det är när land värms upp mer än hav. Uppvärmd luft är lättare än kall luft och det stiger. Då sugs den svalare luften över havet in över land.
  • Vad är landbris? Det är en vind som blåser från land ut mot sjön och orsakas av att luften över land kyls ner på natten medan havet har samma värme som dagtid och luften där stiger.
  • Vad är vändkrets? Det är jordaxelns lutning på 23,5 grader som bestämmer var vändkretsarna finns.
  • Vad är vintersolstånd? Det är den kallaste och mörkaste dagen på vintern. Den inträffar den 21 december.
  • Vad är sommarsolstånd Det är den ljusaste dagen på sommar. Den 21 juni.
  • Vad är Zenit? Det är när solen står högt på himlen mitt på dagen året runt. Då får den mer solstrålar
  • Vad påverkar landets klimat? Höjden över havet påverkar klimatet för att det blir kallare ju högre upp man kommer så tex om ett berg är 5000 meter över havet blir det kallare. Avstånd till havet påverkar också Avståndet till ekvatorn och det är om landet är vänd mot ekvatorn så blir det varmt för solens solstrålar är vänd mot landet. Vindar och havsströmmar, Människans påverkan skriv fritt!
  • Vad är topografisk karta och tematisk karta? Topografisk karta är mer detaljerad den visar byggnader, vägar, sjöar, berg, flygplatser och annat. Tematisk karta är en karta där man kan se information om olika länder. Exempelvis religion, glest befolkade och olika klimat.
  • Vad är monsunvind? En monsunvind är vindar som blåser åt ett håll när det är sommar och annat håll när det är vinter. Den orsakas av att det blåser in luft in till land för att landet är varmare det kallas för lågtryck. Den fuktiga luften stiger desto varmare det blir. När varm och fuktig luft kyls av bildas det moln och det börjar regna. För att molnen kan inte bevara kall luft. Konsekvensen av monsunvindar är att när det är sommar i exempel Thailand så är det monsunregn. Och när det är vinter regnar det inte och är varmt och torrt.
  • Varför regnar det? Det finns tre olika orsaker varför det regnar. Det första är konvektiv nederbörd som innebär att regn bildas vid lågtryck. Då gör värme att vatten avdunstar och luften stiger och det blir kallare sen börjar det regna. Det andra orsaken är orografisk nederbörd som uppstår att fuktig luft blåser in mot berg och berget tvingar luften att stiga och så börjar det regna. Den sista är frontnederbörd orsakas av när varm luft och kall luft möter varandra så stiger den varma luften över den kalla och avger en nederbörd när det kyls.
  • Vad är högtryck och lågtryck? Högtryck är när kall luft sjunker och värms upp när den är nära markytan. När luften värms upp så börjar det bli varmt och torrt och det kan bli varmare och torrare väder. Lågtryck är när solen värmer upp jordytan och så skapas det vattenånga och så stiger luften upp mot atmosfären. Och när det stiger upp mot atmosfären blir det lägre tryck mot markytan.
  • Skillnad på breddgrader och längdgrader: -De strecken som ritas från nordpolen till sydpolen längs med jordklotet kallas längdgrader. (Longitud) - De streck som ritas runt jordklotet på bredden kallas för breddgrader. (Latitud)
  • Vilka är de 4 vädersträcken? -Norr -Söder -Väster -Öster
  • Vad är passadvindar? Vindarna skapas genom att solen värmer luft som blir lättare och stiger så att stabila lågtrycksområden uppstår. Luften vid ekvatorn stiger och blåser mot norr och söder till vändkretsarna. Där har luften blivit så kall och tung att den sjunker mot jordytan där ett högtryck bildas. När luften når marken är den varm och torr. Och det händer vid ekvatorn.
  • Vad är avdunstning? Är när vatten går från flytande till gas.
  • Vad är kondensation? När vatten i gasform blir till flytande.
  • Vad är nederbörd? Det är ett annat ord för regn, snö och hagel.
  • Vad är konvektiv nederbörd? Det är regn som bildas vid lågtryck. Värmen gör att vatten avdunstar och luften stiger och det blir kallare som i sin tur börjar regna.
  • Vad är orografisk nederbörd? Det är när fuktig luft blåser in mot berg och berget tvingar luften att stiga och det börjar regna.
  • Vad är frontnederbörd? Det är när varm och kall luft möts. Då stiger den varma luften över den kalla och avger en nederbörd när den kyls.
  • Förklara Polarzonen Det är jordens kallaste områden. Polarområden runt nordpolen heter Arktis medan områden runt sydpolen heter Antarktis. Polarklimat betyder att årets varmaste månad har en medeltemperatur under 10 grader . Kylan gör att det bildas stabila högtrycksområden och den kalla luften gör att det faller lite nederbörd. Ligger i antarktis och arktis
  • Förklara den tempererade zonen? Det betyder att det inte är vare sig särskilt varmt eller kallt. I den tempererade zonens södra delar är lövskogar vanliga och det är mycket grönområden. Där finns det grässlätter och i centralasien och sydvästra USA är det torrt så det finns öken. Ligger i nordamerika, europa och asien.
  • Förklara Tropiska zonen I tropiska zonen är det väldigt varmt och fuktigt klimat. Vid ekvatorn regnar det nästan varje dag och det uppstår tropisk regnskogsklimat. För att det ska bildas en tropisk regnskog måste det regna 1 500 mm/år. Regnskog är glest befolkat för att jorden oftast är näringsfattig och inte är ett bra ställe för jordbruk. Jordens djur och växter finns i regnskogen. Det gör till världens artrikaste ekologiska system. I regnskogen växter det jättesnabbt. Marken är näringsfattig så är regnskogarna känsliga för förändringar av människorna. Nästan all näring finns i träd och buskar. Om man hugger ner träd tar det lång tid innan det växter nytt på platsen. Ligger i sydamerika och i mitten av afrika vid ekvatorn.
  • Förklara subtropiska zonen I subtropiska områden är klimatet inte lika varmt som i tropikerna eftersom det ligger från ekvatorn. Klimatet är väldigt varmt och torrt för att det regnar inte så ofta. På dagarna kan det bli upp till 55 grader men på natten är det kallt eftersom det inte finns någon vegetation eller moln som håller kvar värmen. Och det finns inte mycket vegetation. Och djuren jagar mat på natten för det är kallt då. Ligger i södra delen i sydamerika, sydafrika, syd och nordafrika, oceanien och sydasien.
  • Vad är tropiskt klimat? Det har nederbörd och temperatur på 18 grader.
  • Vad är savann? Savanner finns i sydamerika och mellanamerika, australien och Asien. Här finns det stora hjortar av växtätande djur. Från juli till september infaller regntiden på savannen norr om ekvatorn medan det är torrtid resten av året. Där växtligheten utgörs av högt gräs och buskar och träd. Savannområden ligger oftast mellan regnskogsområden och ökenområden.
  • Vad är Tajgan? Tajgan är en del av det stora barrskogsbältet som fortsätter i norra Ryssland och Sibirien.
  • Vad är stäpp? Det är en naturtyp som finns i östeuropa och Ryssland. Klimatet är tempererat och blåsigt med mycket torr sommar och vegetationstid under vintern.
  • Vad är inlandsklimat? Det är klimat med stora temperaturskillnader mellan dag och natt.
  • Vad är kustklimat? Det är fuktig klimat som kännetecknas av liten temperaturvariation mellan dag och natt. På sommar och vinter.

Alla Inga

Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/belma.11303280.html

Dela