Behaviorismen

Övningen är skapad 2023-05-09 av cajsasjoqvist. Antal frågor: 9.




Välj frågor (9)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • behaviorismen Lärande knutet till beteenden. Den grundläggande frågan behaviorister ställer sig är: Hur uppkommer och förändras beteenden? Behaviorism fokuserar på idén att alla beteenden lärs in genom interaktion med omgivningen . Denna inlärningsteori säger att beteenden lärs från omgivningen, och säger att medfödda eller ärftliga faktorer har väldigt lite inflytande på beteendet.
  • klassisk betingning Den anger att inlärningsprocesser kan ske genom att ett stimuli orsakar en känsla eller reaktion. Ett betingat stimulus framkallar en betingad respons. Klassisk betingning involverar ett obetingat stimulus och en obetingad respons, samt ett betingat stimulus och en betingad respons. Det obetingade stimuluset väcker en obetingad respons hos organismen utan att någon tidigare inlärning har orsakat detta, vilket kallas för en reflex. Då ett tidigare neutralt stimulus upprepade gånger förekommer samtidigt som det obetingade stimuluset, blir det obetingade stimuluset ett betingat stimulus, som väcker den betingade responsen utan att det obetingade stimuluset förekommer.
  • obetingat stimulus Stimulus vars respons är medfödd och ej inlärd
  • betingat stimulus Stimulus vars respons är inlärd, alltså ej medfödd
  • instrumentell/operant betingning Beteenden som belönas, förstärks och tenderar att upprepas. När en respons förknippas med ett visst stimulus, ett konstgjort beteende.
  • betingad respons En inlärd respons till ett obetingat stimulus.
  • positiv förstärkning Man lägger till en konkret positiv konsekvens för ett visst beteende. Detta ökar sannolikheten att beteendet upprepas.
  • negativ förstärkning En oönskad påföljd försvinner vid ett visst beteende. Detta ökar sannolikheten att beteendet upprepas. Exempelvis: Gör si, annars händer så
  • utsläckning En förstärkande konsekvens som tidigare kommit efter ett beteende nu uteblir och beteendet efter ett tag slutar att komma. Exempelvis ett barn som tjatar om godis i en matbutik och får efter en liten stund, men nu inte får längre, tjatandet blir troligtvis längre men efter några gånger kommer beteendet att upphöra.

Alla Inga

(
Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/behaviorismen.11535465.html

)