Begrepp till Quiz 14/3 - från tidigare år

Övningen är skapad 2024-02-02 av Rebeccakivelo. Antal frågor: 27.




Välj frågor (27)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • Empirism Sinnesuttryck (erfarenhetsbaserat). En filosofisk och kunskapsteoretisk inriktning som betonar vikten av erfarenhet och observation som grund för kunskap. Inom pedagogiken innebär detta att lärande och förståelse främst sker genom konkreta erfarenheter och praktiskt utforskande snarare än teoretiska resonemang eller abstrakta begrepp.
  • Assimilation Tidigare kunskaper kan införlivas med befintliga strukturer. Refererar till processen där en individ integrerar ny information eller kunskap i sina befintliga mentala scheman eller tankestrukturer. Det innebär att man anpassar och inkorporerar nytt lärande i det redan existerande kunskapsramverket.
  • Appropriering En individ tar till sig och gör andras idéer, begrepp eller kunskap till sina egna genom personlig tolkning, reflektion och användning. Det handlar om att göra information meningsfull och relevant för den egna förståelsen och användningen.
  • Ackommodation Kunskaper som inte stämmer in med befintlig kunskap. exempel: Ett barn som tidigare haft kunskap om att trä flyter och järn sjunker ser ett fartyg gjort av järn flyta på havet. Barnet behöver då utveckla en mer specifik förståelse av varför föremål flyter eller sjunker. En individ modifierar sina befintliga mentala scheman eller tankestrukturer för att anpassa sig till ny information eller erfarenhet. Det handlar om att justera sina tidigare kunskaper eller föreställningar för att integrera och förstå något nytt.
  • Uppnådd identitet ”ungdomar i den här gruppen har etablerat en sammanhängande känsla av identitet”. Det stadium där en individ har utvecklat en tydlig och stabil identitet genom självreflektion, erfarenheter och framgångsrik integration av olika roller och värderingar. Det innebär att personen har skapat en känsla av sammanhang och förståelse för sig själv inom samhället.
  • Diffus identitet Ett stadium där en individ inte har uppnått klarhet eller stabilitet i sin självuppfattning. Personen kan vara osäker på sina värderingar, mål och identitetsrelaterade beslut, och det kan finnas en brist på tydliga riktlinjer för personlig identitet och framtid.
  • Moratorium Ett fördröjande. En period av osäkerhet eller uppskjuten beslutsfattande, där en individ utforskar olika alternativ och värderingar innan de engagerar sig i en bestämd väg eller identitet. Det är en period av aktiv sökande och utforskning innan beslut fattas.
  • För tidig identitet När en individ antar en bestämd identitet eller fastnar vid specifika roller och värderingar innan tillräcklig självutforskning har ägt rum. Det kan innebära att individen accepterar andras förväntningar utan att ha utforskat olika möjligheter, vilket kan leda till begränsad personlig utveckling.
  • Fantasm Syftar ofta på en personlig tanke, bild eller förväntning som påverkar en individs uppfattning och agerande. Det kan vara en inre konstruktion som påverkar hur en person tolkar och svarar på olika situationer i lärandeprocessen.
  • Potentiering Att främja eller utveckla en individ eller grupps potentiella förmågor, kunskaper eller färdigheter genom lärande och undervisning. Det handlar om att realisera och maximera potentialen hos varje elev genom strategier och metoder som stödjer deras utveckling.
  • Stereotyp Förenklad bild som baseras på den typiska utövarens egenskaper och karaktäristiska.
  • Prototyp En typisk eller idealiserad representation av något, till exempel en idé, företeelse eller objekt. Det används för att illustrera och förklara grundläggande egenskaper och karakteristika för att underlätta förståelsen.
  • Självreglering Att eleven tar aktiv del i sin egen lärprocess.
  • Sociokulturella perspektivet Kunskap är inte något som överförs utan som man deltar i.
  • Behaviorismen Beteende och inlärning. Inom den här teorin är det centralt med förstärkningar i form av belöningar eller olika former av bestraffningar. Kunskap består endast av observerbara beteenden.
  • Kognitivismen Tankeförmåga. Olika typer av intelligenser, meningsskapande, inre motivation och betydelsen av mentala processer. En inlärningsteori som fokuserar på hur människans kognition, det vill säga tankeprocesser och mentala aktiviteter, påverkar inlärning. Den betonar att inlärning sker genom att bearbeta information, organisera tankar, lösa problem och skapa förståelse. Kognitivismen betonar också vikten av minne, uppmärksamhet, resonemang och andra mentala processer för inlärning.
  • Pragmatismen Fokus på handlingars och påståendes praktiska konsekvenser. Skolan ska förbereda eleverna för ett demokratiskt samhälle, kopplingen mellan skolan och samhället är viktig och elever behöver få arbeta mycket praktiskt. Detta kännetecknar bäst.
  • Konstruktivismen Människor själv skapar och konstruerar kunskap. En inlärningsteori som betonar att kunskap inte enbart överförs från lärare till elev, utan snarare konstrueras aktivt av individen genom interaktion med sin omgivning. Eleverna skapar sin egen förståelse och kunskap genom att koppla ny information till befintliga kunskaper och erfarenheter. Lärande ses som en aktiv process där eleverna bygger sina egna mentala representationer och förståelser av världen.
  • Episteme Sann rättfärdigad tro (kunskap). Den grundläggande kunskapen, vetenskapen eller det övergripande kunskapssystemet inom ett visst område eller ämnesområde. Det handlar om de fundamentala principerna, koncepten och strukturerna som utgör grunden för förståelse och inlärning inom ett specifikt kunskapsområde.
  • Praxis Den praktiska tillämpningen av teori och kunskap i verkliga situationer eller handlingar. Det betonar föreningen av teoretisk förståelse och praktisk handling, och hur dessa två aspekter samverkar för att skapa meningsfull inlärning och förståelse.
  • Fronesis Praktisk kunskap eller klokhet. Det betonar förmågan att använda praktisk erfarenhet, insikt och bedömning för att navigera och lösa komplexa situationer. Fronesis fokuserar på förmågan att göra välgrundade beslut och handla klokt baserat på förståelse och praktisk visdom snarare än strikta regler eller teoretiska principer.
  • Techne Konstnärlig eller praktisk skicklighet och kunskap. Det betonar förmågan att använda praktiska färdigheter och tekniker för att skapa eller utföra något inom ett specifikt område, såsom konst, hantverk eller yrkeskunnande. Techne involverar tillämpningen av tekniska färdigheter och kreativitet för att producera eller utföra.
  • Kunskapens överförbarhet (transfer) Att det eleverna lär sig ska kunna användas i nya situationer och sammanhang.
  • Konfessionell Betyder att skolan har en religiös inriktning.
  • Multimodal Att man använder olika typer av medier i undervisningen. Det kan inkludera text, bild, ljud och andra modaliteter för att ge elever olika sätt att ta till sig och kommunicera information. Multimodalt lärande erkänner och utnyttjar mångfalden av sätt som elever kan förstå och uttrycka sig på.
  • Mediering Verktyg. Processen där en tredje part, såsom lärare eller läromedel, underlättar och underbygger inlärning genom att förmedla information, erbjuda stöd eller skapa förutsättningar för förståelse. Mediering handlar om att bistå och guida elever i deras lärandeprocess genom olika resurser och strategier.
  • Proximala utvecklingszonen Då elever är mest mottagliga för fortsatt lärande. Det är ett område av inlärning där en elev kan utföra en uppgift med hjälp och stöd, men ännu inte självständigt. Det är det utrymme där lärandet och utvecklingen kan främjas mest effektivt genom handledning och samarbete. Konceptet populariserades av Lev Vygotsky och betonar vikten av att stödja elever på ett sätt som matchar deras aktuella förmågor och strävar efter att utmana dem till att nå nästa nivå av självständighet.

Alla Inga

(
Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/begrepp-till-quiz-14-3-fran-tidigare-ar.11924507.html

)