Begrepp Genetik

Övningen är skapad 2013-01-17 av Jewell. Antal frågor: 28.




Välj frågor (28)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • Arv Det biologiska arvet finns i DNA-molekylerna vilka finns inne i cellkärnorna hos alla organismer. En del egenskaper återkommer i släkter och familjer, dessa förs vidare från föräldrar till deras barn. Fräknar är ett exempel på en egenskap vilken kan ärvas från förälder till barn.
  • Arvsmassa När två individer förökar sig kommer deras arvsanlag att föras vidare till avkomman. Detta blir i sin tur avkommans arvsmassa.
  • Avel För att få fram önskade egenskaper hos olika djur, låter vi dem föröka sig med utvalda individer. Ett exempel är att ta fram bra vakthundar, hopphästar, mjölkkor mm.
  • Celler Alla växter och djur är uppbyggda av olika celler. I varje cell i en kropp eller växt finns den genetiska koden i form av DNA
  • Celldelning När gamla celler dör måste de ersättas av nya. DNA-spiralen i cellerna gör en exakt kopia av sig själv och sen delas cellen på mitten. Detta kallas vanlig celldelning eller mitos. DNA-spiralen kan också dela sig själv i två halvor innan cellen delas på mitten. Detta kallas reduktionsdelning eller meios. Det som bildas då kallas könsceller.
  • DNA Förkortning av deoxiribonukleinsyra. Det är ett kemiskt ämne som finns i våra kromosomer. En DNA-molekyl är formad som en spiral och kan bli upp till tre meter lång. DNA:t innehåller all information som styr våra biologiska egenskaper så som hårfärg, ögonfärg, längd och ansiktsdrag. Man kan se vårt DNA som recept på allt vår kropp behöver tillverka.
  • Dominant Den gen i ett genpar som är starkast av de två och bestämmer över den egenskap genparet bär på. Fräknar och bruna ögon är exemple på dominanta egenskaper.
  • Etiska värderingar Ställningstagande utifrån dina åsikter. Hur tycker du i olika frågor? Är det ok att klona hundar, människor? Får man använda embryon för genteknik?
  • Evolution Evolution kallas det när de ärftliga egenskaperna förändras. DNA:t förändrars och anpassas till miljön arten lever i. Det kan också bildas nya arter. Detta pågår under väldigt lång tid. Evolutionsläran säger att alla växter och djur har utvecklats från andra arter.
  • Förädling Detta är samma sak som avel, fast handlar om växter. Det kan vara stora bifftomater, eller små körsbärstomater. Samma art, men med olika egenskaper.
  • Gen DNA-spiralen kan ses som många små bitar som sitter ihop. Varje liten del har en viss funktion i vår kropp. Delarna kallas för gener. Varje gen har ett eget recept för just sitt protein. Alla gener sitter parvis.
  • Genteknik Innebär att man förändrar DNA-strukturen hos växter, djur eller människor. I växter för man in nya gener och ändrar växtens DNA. Den kan t ex bli tåligare mot insekter och kyla och innehålla mer näring. Med genteknik hoppas man i framtiden kunna bota många sjukdomar.
  • Klon En grupp av celler eller en hel individ som har precis likadan DNA-spiral som den individ den kommer ifrån. Enkla organismer i naturen förökar sig på det här sättet. I laboratorium har man börjat klona djur för forskning.
  • Kromosom I alla cellkärnor finns det kromosomer. De innehåller vår arvsmassa som bestämmer vilka egenskaper vi ska ha. Vi människor har 46 kromosomer, 23 stycken från varje förälder.
  • Miljö De egenskaper som du har fått beroende på var och med vem du vuxit upp. De finns inte i dina gener utan är en yttre påverkan.
  • Mutationer Mutation är en förändring i en gen. Den kan ske spontant eller framkallas av yttre påverkan som t ex från kemikalier eller joniserande strålning. Om den sker i en könscell blir den ärftlig. Många mutationer syns som sjukdomar eller ärftliga defekter. Detta gäller både växter och djur.
  • Protein Ett ämne som bygger upp alla celler i allt levande. Protein består av grundämnena kväve, väte, syre och kol. Dessa grundämnen bildar aminosyror. Sätter man ihop många aminosyror blir det ett protein. Mängden av de olika grundämnena avgör vilken funktion just det proteinet ska ha. Vilka proteiner vår kropp ska tillverka bestämmer vårt DNA.
  • Recessiv Kallas även vikande anlag. Recessiva anlag är svagare än de dominanta anlagen. Först då det recessiva anlaget finns i båda generna i paret, dvs. har ärvts från båda föräldrarna, visar sig dess egenskap hos barnet.
  • Antibiotikaresistens När man använt antibiotika ett tag kan bakterierna bli motståndskraftiga mot det. Den genetiska informationen har då förändrats i bakteriens arvsmassa.
  • Genetik i växtförädling Innebär att man tar fram bättre sorter av de nyttoväxter vi använder oss av i vårt vardagliga liv. Redan för länge sedan var målet för bönderna att odla fram de plantor vilka gav största möjliga avkastning. Genom att välja ut de bästa plantorna och korsa dem med varandra fick man avkommor vilka gav större avkastning. Idag använder man sig av genteknik för att åstadkomma samma sak. Man vill få tåligare växter som även ger näringsrik och god mat. För att växten bättre ska tåla till exempel sjukdomar för man in gener i den. Man kan också göra så att växten får ett inbyggt gift mot insekter. Mycket forskning pågår för att göra växterna bättre på olika sätt.
  • Genmodifierad mat Det är mat som innehåller någon genmodifierad produkt. Dessa varor måste märkas med GMO (genmodifierad organism). GMO-ketchup innehåller t ex tomater med förändrat DNA.
  • Genmodifierade mikroorganismer Små bakterier där man använt genteknik för att ändra i DNA.
  • Genmodifierade växter och djur Med hjälp av genteknik ändras egenskaperna hos växter och djur så de bättre ska passa våra behov. T ex tomater som inte behöver besprutas, ris med mer näring och kor som ger mer mjölk eller kött.
  • Genöverföring Genöverföring är när man tar en speciell gen som man vill ha och flyttar den till DNA:t hos den växt eller det djur man vill förbättra.
  • Kloner Grupp av celler eller organism vilka uppkommit genom könlös förökning från ett gemensamt ursprung och är därför genetiskt identiska. Könlösförökning genom delning eller knoppning sker hos alla bakterier och många andra encelliga organismer. Det medför att arvsmassan förblir densamma hos alla avkomlingar, och därmed uppkommer en klon av genetiskt identiska individer. Så härrör exempelvis alla celler i en bakteriekoloni från en cell och utgör därför en klon. En känd klon är fåret Dolly.
  • Plasmid Plasmid är små bitar av DNA som finns utanför kromosomerna i bakterier och svampar. De kan innehålla upp till 200 gener och kan ge bakterien viktiga egenskaper så som resistens mot antibiotika.
  • Proteinsyntes DNA i cellen styr hur vår kropps proteiner ska se ut. När vi tillverkar protein kopieras DNA till en ny sträng som kallas RNA. Denna i sin tur säger till cellen hur proteinerna ska vara sammansatta.
  • Spridning Det finns en risk med genmodifierade växter. Frön från dessa odlingar skulle kunna sprida sig till naturen runt omkring. Det skulle då bildas förvildade växter med dom nya egenskaperna, t ex ett ogräs som inte går att bekämpa.

Alla Inga

(
Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/begrepp-genetik.2552565.html

)