Affärsjuridik 1-2

Övningen är skapad 2022-10-13 av MalouFriman. Antal frågor: 21.




Välj frågor (21)

Vanligtvis används alla ord som finns i en övning när du förhör dig eller spelar spel. Här kan du välja om du enbart vill öva på ett urval av orden. Denna inställning påverkar både förhöret, spelen, och utskrifterna.

Alla Inga

  • Vad är ett anbud? Vilka två andra ord betyder detsamma? Anbud är ett erbjudande om avtal som är bindande för anbudsgivaren. Anbud betyder detsamma som Förslag och offert.
  • Vad innebär det att avtalslagen är dispositiv? Att avtalslagen är dispositiv innebär att den alltså gäller om inte annat har avtalats mellan parterna eller regleras av ”handelsbruk” eller ”sedvänja”.Handelsbruk eller sedvänja är sådant som är vanligt förekommande i en bransch och som avtalsparterna skulle kunna betrakta som en självklarhet.
  • Vad menas med avtal? Ett avtal är en muntlig eller skriftlig rättshandling som reglerar rättigheter och skyldigheter mellan parter. Både muntligt och skriftligt är lika giltiga. Men för vissa avtal krävs skriftlig form, exempelvis vid försäljning av fast egendom. Även i övriga fall kan det vara lämpligt med ett skriftligt avtal för att undvika missförstånd mellan parterna.
  • När kommer ett avtal till? Ett avtal kommer till enligt avtalslagen till stånd när en person accepterar ett anbud från en annan person (konsensualavtal). Den som lämnar ett anbud/erbjudande/offert och den som accepterar ett anbud är bundna av detta enligt löftesprincipen. Detta innebär att det inte kan förändras eller återkallas under acceptfristen.
  • Förklara vad löftesprincipen innebär? Löftesprincipen innebär att en avtalspart förblir bunden av sitt anbud inom en given tid, den s.k. acceptfristen, eller till dess anbudet avslås.
  • Vad menas med acceptfrist? Hur lång är en acceptfrist för skiftliga och muntliga anbud? Acceptfristen är en bestämd betänketid som köparen får. Den tid inom vilken anbudsgivaren är bunden av sitt anbud innan det förfaller. Legal acceptfrist räknas om anbudsgivaren inte har angivit någon annan frist inom vilken har vill ha sitt svar. Hur lång den är avgörs från fall till fall.Skriftligt avtal: Längden på en skälig acceptfrist varierar beroende på avtalsobjektet, exempelvis kommer ett objekt som utsätts för snabba prisförändringar ha en kortare acceptfrist. Ett argument för en kortare acceptfrist är att anbudsmottagaren inte ska kunna hålla anbudsgivaren ensidigt bunden under en längre tid. Muntligt avtal: Muntliga anbud måste accepteras omedelbart.
  • Vad menas med skälig betänketid? Om det inte framgår någon betänketid eller hur lång den är så gäller enligt avtalslagen en så kallad skälig betänketid. Denna tid kan förändras beroende på hur stort eller hur avtalet ser ut. T.ex. om de gäller ett hus eller en tv kan betänkes tiden vara längre en om man jämför med t.ex. en boll.
  • Vad menas med utbud? Utbudet består av varor eller tjänster som tillverkarna har att erbjuda och vilka priser de kräver samtidigt som efterfrågan består i vad kunderna önskar köpa och hur mycket de vill betala.
  • Är det möjligt för säljaren att rätta till ett felaktigt villkor i ett anbud? Hur? Anbud och anbudsansökningar får inte ändras i sak. Att ett anbud ändras i sak innebär i praktiken att ett nytt anbud anses ha kommit in. Utgångspunkten för att bedöma om ett förtydligande eller en komplettering är tillåten är att uppgiften inte ska ersätta eller ändra tidigare uppgifter.
  • Vad är oren accept? Vad innebär oren accept rent juridiskt? En sådan så kallad oren accept innebär att köparen i stället har lämnat ett nytt anbud som säljaren kan acceptera eller förkasta. Detsamma gäller om accepten kommer för sent. En oren accept ses inte som att du tackat ja till anbudet utan istället som att du har lagt ett nytt anbud som den ursprunglige anbudsgivaren får svara på.
  • Vad innebär fullmakt? Förklara begreppen behörighet och befogenhet. Genom att utfärda en fullmakt (oftast skriftlig), en person alltså fullmaktsgivaren (huvudman), låta någon annan alltså fullmäktigen (mellanman, ombud) träffa avtal för sin räkning. Man kan säga att fullmäktigen får ett uppdrag som han ska utföra åt fullmaktsgivaren.
  • Måste en fullmakt vara skriftlig? En fullmakt är ofta skriftlig (för vissa typer av avtal är den skriftliga formen obligatorisk).
  • Förklara begreppet ställningsmakt. När ett företag träffar avtal om exempelvis försäljning av en vara är det inte alltid ägaren själv som träffar avtalet om det finns fler personer som arbetar i företaget. Det vanligaste är att han gör överenskommelsen genom en anställd som företräder företaget. Den anställde sägs då ha ställningsfullmakt, vilket innebär att han i sin roll som butiksförsäljare ”automatiskt” ha behörighet att träffa avtal med kunderna. En ställningsfullmakt ger en mer allmän behörighet än en fullmakt, som ofta gäller en specifik situation. Andra exempel på uppdrag som ger ställningsfullmakt är en hemförsäljare och fastighetsskötare.
  • 14. Ange tre orsaker till att ett avtal kan förklaras ogiltigt. Vad innebär ocker? Ett avtals om träffas med en person som är underårig eller satt under förvaltare är vanligen ogiltigt även om motparterna är god i tro, såvida inte vårdnadshavaren eller förvaltaren har accepterat avtalet. Underårig person som fyllt 16 år kan dock träffa avtal om egna intjänade pengar. Ett avtal kan även bli ogiltigt om de i samband med avtalets tillkomst förekommit tvång, svek eller ocker. Ocker innebär att en av parterna utnyttjar annan persons trångmål, exempelvis behov av pengar, eller annans beroende ställning.
  • Vad innebär att ett avtalsvillkor är oskäligt? Till exempel villkor som ger konsumenten sämre rättigheter än vad som står i lagen. Villkoret är oskäligt om det strider mot lagstiftning som inte är tvingande men leder till en så stor nackdel för konsumenten att det inte blir en rimlig balans mellan dina och konsumentens rättigheter.
  • Återförsäljaravtal gäller mellan en tillverkare eller importör och exempelvis en detaljist som har tillverkarens/importörens varor i sitt sortiment. Detaljisten kan åta sig att lägga upp och skylta varan på ett visst sätt och att genomgå utbildning hos tillverkaren för att få god kännedom om varans egenskaper och sättet att sälja den.
  • Agentavtal Agentavtal är ett avtal om att ett fristående företag, agenten, ska sälja en tillverkares eller importörs varor till exempelvis detaljister. Agenten distribuerar inte varorna och har således inget varulager utan förmedlar bara kundernas order till tillverkaren eller importören. Man kan säga att en agent är ett fristående försäljningsföretag som har fullmakt att arbeta under uppdragsgivarens namn. Agenten får ersättning i from av provision, det vill säga i procent av de sålda varornas värde. Agentavtal förekommer allt i samband med import och export. Lag om handelsagentur ger agenten ett visst skydd gentemot uppdragsgivaren.
  • Kommissononsavtal Kommissionsavtal är en form av återförsäljaravtal där återförsäljaren, den så kallade kommissionären, säljer varor åt en uppdragsgivare (kommittent) enligt fullmakt. Till skillnad från agenten arbetar kommissionären vanligen under sitt eget namn.De varor som kommissionären har i lager ägs av tillverkaren eller importören till dess att de blir sålda. Detta innebär fördelar för återförsäljaren, eftersom han inte behöver betala varorna i förväg och dessutom kan skicka tillbaka varor som inte blir sålda. Kommissionsavtal förekommer vid exempelvis försäljning av tidningar. Förhållandet regleras till viss del av kommissionslagen.
  • Franchisingavtal : Franchiseavtal är en typ av återförsäljaravtal som innebär att ett detaljhandelsföretag får en mycket nära koppling till en leverantör (franchisegivaren). Franchisetagaren förbinder sig att i huvudsak endast ha leverantörens varor i sitt sortiment och använda leverantörens inarbetade namn. Leverantören kan också kräva att butiken måste vara inredd på ett visst sätt med inventarier som köps direkt från leverantören. I avtalet förbinder sig ofta franchisetagaren att sälja och skylta varorna på ett sätt som är gemensamt för alla butiker med samma namn och sortiment. För att franchisetagarna ska kunna uppträda på ett enhetligt sätt kräver vanligen franchisegivaren att butiksinnehavaren genomgår utbildning innan verksamheten startas.
  • Mäklaravtal Mäklaravtal är en typ av agentavtal, men med den skillnaden att mäklaren ska biträda såväl säljare som köpare. Detta anges särskilt i fastighetsmäklarlagen. Man brukar säga att mäklaren ska vara en mellanman mellan köpare och säljare. En mäklare har flera olika uppdragsgivare som kan variera från affär till affär. En annan typ av mäklare kan exempelvis försäkringsförmedlare sägas vara. En sådan kan förmedla försäkringar åt flera olika försäkringsbolag.
  • Måste avtal vara skriftliga? Huvudregeln är att ett avtal mellan två parter är bindande oavsett om det är skriftligt eller muntligt. Men skulle du och konsumenten bli oense, är en muntlig överenskommelse svår att bevisa. Då är ett skriftligt kontrakt att föredra. Detta innebär alltså att et avtal kan vara både muntligt och skriftligt, där den skriftliga formen föredras.

Alla Inga

(
Utdelad övning

https://glosor.eu/ovning/affarsjuridik-1-2.11137185.html

)