Stilmedel - språkliga grepp
Stilmedel - språkliga grepp - en övning gjord av SandraNyzell på Glosor.eu.
1. Vik bak högra delen av pappret så att svaren inte syns.
2. Skriv ner svaren på frågorna i utrymmet under dem.
3. Vik tillbaka pappret och rätta genom att jämföra med svaren till höger.
Retorisk fråga En fråga som inte kräver något svar. Används antingen för att belysa en fråga/ett problem eller för att förstärka en poäng. Exempel: "Fattigdomen i världen är ett stort problem, så vad ska vi göra åt det?"
Eufemism En förskönande omskrivning som får något att låta bättre än vad det är, t.ex. "Min katt är numera vid Guds sida." istället för "Min katt är död."
Parallellism När man säger samma sak på två olika sätt direkt efter varandra, ofta för att ge extra betoning. Exempel: "Det var kul att ses idag - riktigt trevligt att träffas."
Personifikation När något abstrakt beskrivs i mänsklig form, t.ex. döden - liemannen
Metafor Bildligt uttryck som inte nödvändigtvis är sanning, t.ex. "ålderns höst" och "världens ände"
Onomatopoetiskt uttryck Ljudhärmning. Ett ord som kommer ifrån hur det ordet beskriver låter, t.ex. "boom", "pang" och "kraxa"
Stående epitet Någon beskrivs på samma sätt genom ett verk. Blir nästan som en titel. Exempel: Den vilda västern
Oxymoron Självmotsägelse. Ett uttryck eller ord som består av två delar som säger emot sig själva (ofta motsatser). Exempel: "jätteliten", "talande tystnad"
Litotes Underdrift, t.ex. "Det gjorde faktiskt lite ont att bryta armen.."
Allitteration När flera ord i följd börjar på samma bokstav, t.ex. "Vinterns vilda vindar viner och viskar."
Liknelse Liknar en metafor men måste ha med en jämförande sats, som till exempel börjar på "som..", t.ex. "arg som ett bi"
Ironi Beröm som inte är allvarligt menat utan snarare är menat som ett hån, t.ex. "Vilken underbar middag du har lagat: snabbmakaroner och ketchup."
Epifor Som en anafor, men ett ord upprepas i slutet av flera meningar eller satser. Exempel: "Jag ska vinna. Du ska vinna. Vi ska vinna."
Assonans Kallas också inrim. När stavelser i flera ord rimmar med varandra. Orden behöver alltså inte rimma. Exempel: "Sand, pandor och landningsbanor var det bästa Lisa visste."
Anafor När samma ord eller uttryck upprepas i början av flera meningar eller satser, t.ex. "Solen ger värme. Solen ger liv. Solen ger lycka."
Symbol När någonting får representera och stå för något annat (som ofta är mer abstrakt och komplicerat), t.ex. vit duva = fred
Hyperbol Överdrift, t.ex. "Sill och potatis är verkligen det allra värsta jag vet."